Színek, minták és stílusok – újabb festmények kerültek az ÓMÉK-Olvasó ruhatárának falára
Kultúra
2024. jan. 23.

Színek, minták és stílusok – újabb festmények kerültek az ÓMÉK-Olvasó ruhatárának falára

Tizenkettedik alkalommal nyílt meg az ózdi és környékbeli művészek keze munkáját dicsérő folyosótárlat az ÓMÉK-Olvasóban. A festménykiállítás év végéig tekinthető meg.

Idén októberben lesz száz éves az Olvasó. A jubileumi esztendő első nagy eseménye volt a Magyar Kultúra Napi programsorozat. Megteltek az ülőhelyek, de még hátul is álltak az emberek a XII. Olvasó-Képtár megnyitóján. Már évek óta hagyomány, hogy ezen a napon debütálnak az új festmények a ruhatár falán.

„A kultúrában is vannak olyan alkotóközösségek, akik óriási dolgokra képesek, mert együtt, egymásért, a másikat segítve haladnak előre. Jó példája ennek a mögöttem látható Olvasó-Képtár gyűjteménye is” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A falra akasztott képek között különféle technikák, stílusok és méretek is fellelhetőek. Több olyan alkotó is volt, aki már nem először állítja ki művét ezeken a falakon.

„A címe Virágok a kerítés előtt. Ez egy repesztéses, több technikás alkotás. Azért érdekes, hogy pont egy ilyen címet adtam neki, mert a hatvanas-hetvenes években készült alkotásoknak, festményeknek ilyen címeket adtak, mintha meg akarnák magyarázni, mi van a képen, de nekem ez akkor tetszett, és most pont sikerült egy ilyen alkotást létrehoznom vagy megszülnöm, és ezt a címet adtam neki” - nyilatkozta Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

Azok, akik munkái felöltöztették a falat, ünnepélyes keretek között kapták meg elismerő okleveleiket. A kiállítás ezen darabjai év végéig fogják díszíteni a ruhatárat, ez idő alatt pedig bárki számára megtekinthetőek.