Riasztás – Korán beindultak a szárazfűtüzek térségünkben
Hírek
2024. jan. 12.

Riasztás – Korán beindultak a szárazfűtüzek térségünkben

Számos szárazfűtűzhöz kellett vonulniuk az ózdi tűzoltóknak a térségben, pedig még egy hónap sem telt el az évből. Arlóba már ötször is riasztották az egységeket a lángoló növényzet miatt.

Fekete a hegyoldal Arlóban a Hunyadi János útról nézve. A szomszédos településen a főút és a bicikliút között is találtunk olyan helyszínt, ahol emberi szándékosság, vagy gondatlanság eredményeként vált a lángok martalékává a terület. Egészen elképesztő, hogy már télen szárazfűtüzekhez riasztják a helyi tűzoltókat, a vármegyében tizenkét nap alatt közel harmincszor kellett vonulniuk a lánglovagoknak.

„A szabad területen keletkező tüzek jellemzően kora tavasszal és ősszel adnak több munkát a tűzoltóknak, de az időjárási körülmények és a növényzet állapotának függvényében ezektől eltérő időszakban is előfordulhatnak. Nem túl szokványos, de tavaly decemberben tizenkét beavatkozásra volt szükség a lángoló növényzet miatt. Az ózdi tűzoltók illetékességi területén két ilyen eset történt. Az egyik Arló, a másik pedig Putnok határában. Idén már 29-szer riasztották az egységeket szabadtéri tűz oltásához. Az ózdi tűzoltóknak hétszer kellett beavatkozni, ebből ötször Arlóban” - mondta Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az egységek ilyenkor kéziszerszámokkal avatkoznak be, viszonylag nagy erőket kell mozgósítaniuk egy-egy ilyen esethez. Az egyik legnagyobb probléma, hogy ezek a helyzetek elvonják az erőket az épített környezetben esetlegesen bekövetkező károktól. Tőkés Tamás azt mondja, a rendkívül magas vonulásszámok azt vetítik előre, hogy erdő és vegetációtüzekkel erősen terhelt időszak elé néznek, de igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy gátat szabjanak a felesleges gyújtogatásnak.

„Amire nagy hangsúlyt fektetünk közösen a nyomozó hatósággal, illetve a hatósági osztályunkkal ezeknek a tüzeknek az okát megkeressük, illetve nyilván az okozóit igyekszünk felkutatni. Ami nekünk egy kis előnyt ad, hogy ezt több szempontból is tudjuk, vagy több irányból is tudjuk szankcionálni. És mindent meg is teszünk azért, hogy valamiféle elrettentő erőt tudjunk felmutatni ezekben az esetekben” - hangsúlyozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Ezek a tűzesetek megsemmisítik az ott élő növény és állatvilágot, amelynek értéke felbecsülhetetlen. Felborul az ökológiai egyensúly. Nem elhanyagolható az sem, hogy emiatt a tűzoltóság gépjárművei, illetve a védőfelszereléseik állapota is gyorsabban amortizálódik, ezért gyakrabban kell ezeket cserélniük, ami költséggel jár. Az állomány tagjai tökéletesen tisztában vannak azzal az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hol számíthatnak szárazfűtűzre. A leginkább érintett területek a város és a térség peremkerületei, valamint a települések közötti nagyobb, egybefüggő parcellák.