Megnőtt a felső légúti megbetegedések száma a hűvösebb időjárás miatt
Egészség
2024. jan. 11.

Megnőtt a felső légúti megbetegedések száma a hűvösebb időjárás miatt

Nőtt az influenzaszerű légúti megbetegedések száma a hűvösebb időjárásra való tekintettel. Egészségünk megőrzése érdekében kulcsfontosságú a megelőzés.

A hidegebb időjárás miatt sokkal jobban kell figyelnünk egészségünkre, ugyanis megnőtt az influenzaszerű felső légúti megbetegedések száma az utóbbi időben.

„Sajnos az utóbbi időben megszaporodtak az akut felső légúti megbetegedések. Ezalatt azt értem, hogy köhögés, tüsszentés, orrfolyás és rossz közérzet, általános gyengeség, néha magas láz. Nem mindig lehet megkülönböztetni, hogy influenza esetleg influenzaszerű tünetek. Itt említeném a covidot is, mert sajnos az is velünk él. Hála jó istenek, hogy a lakosság 70 százaléka beoltott, és a beoltottságnak köszönhetően nem olyan veszélyes megbetegedés, mint három évvel ezelőtt” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Fontos kiemelni még, hogy a felső légúti megbetegedéseket vírusok okozzák, amik ellen nem hatásos az antibiotikum. Kizárólag akkor ajánlott, amikor több napon keresztül elhúzódnak a tünetek és azok nem enyhülnek. A pontos diagnózis felállításához sok esetben szükség van tesztre, ezzel kiszűrhetőek a súlyosabb betegségek, mint a korábbról jól ismert koronavírus. Az emberek általában a legegyszerűbb módon próbálnak védekezni a betegségek ellen.

„Nemrég mindenki beteg volt nálunk, próbálunk sok gyümölcsöt enni, vitaminokat szedni, de valamikor ez nem segít, akkor pedig orvoshoz fordulunk” - nyilatkozta Molnár Anita.

A megelőzésre a legkézenfekvőbb módszera szezonális gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, tehát a vitaminokban gazdag étrend.

„Sok C-vitaminnal, gyümölccsel, ilyenek. Igen tapasztaltam, mostanában nagyon sokan vannak a rendelőkben. Hála istennek most még minket elkerült a betegség” - hangsúlyozta Csukodi Jánosné.

Az év ezen időszakában inkább a kisebbeket érinti nagyobb számban az ilyesfajta megbetegedés, a felnőtteknél is jellemző, de jóval kisebb az arány. Ennek hátterében a zárt közösségek, valamint a sok emberrel való érintkezés állhat. Tehát kerüljük a zárt, zsúfolt tereket, sétáljunk napi néhány percet a közérzetünk javítása érdekében, ezáltal levezetjük a stresszt és szervezetünk védekezőképessége is nőhet. Ha mégis megbetegedésre utaló tüneteket tapasztalnánk, forduljuk orvoshoz a megfelelő kezelés érdekében.