Rendkívüli időpontban tartottak véradást Ózdon
Egészség
2024. jan. 11.

Rendkívüli időpontban tartottak véradást Ózdon

Véradást tartottak ma Ózdon, a Civil Házban. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete reggel kilenctől délután háromig várta a véradókat.

Most is a Civil Ház adott otthont a véradásnak, ahol a megszokottól korábbi időpontban, reggel 9 és délután 3 óra között várták a segíteni szándékozókat. A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér mesterségesen nem előállítható, semmi mással nem, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható. A folyamatos és biztonságos működéshez napi körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség.

„Most januárban is nagy szükség van a vérre, ahogy az év minden hónapjában. Mindig van olyan ember, akinek szüksége van vérre. Ezen a napon, tehát csütörtökön délelőtt is lehetőség van arra, hogy eljöjjenek a véradók vért adni, de ettől függetlenül a hónap utolsó szerdáján, ahogy ezentúl mindig, déltől ötig várjuk majd szeretettel a kedves véradókat itt a Civil Házban” - mondta Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének vezetője.

Minden egység levett vérből háromféle vérkészítmény állítható elő. Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: Adj vért és ments meg három életet! A mostani véradásra is jöttek olyan segíteni vágyó emberek, akik már korábban is adták vérüket a jó cél érdekében.

„Néhányszor voltam már vért adni korábban, nem számítok sajnos nagyon rendszeres véradónak. De mivel nulla pozitív a vércsoportom, így azt gondolom, hogy fontos, hogy amikor lehet, akkor jöjjek el. Most irányítottan adunk vért egy ismerősnek. Remélem, hogy jó hasznát veszik majd” - nyilatkozta Mihály Bence.

A mostani alkalommal körülbelül 30 fő nyújtotta segítő karját. Amellett, hogy véradással másoknak segítünk, magunkkal is jót teszünk. A véradás ugyanis hatással van mentális egészségünkre, hiszen a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni óriási örömmel tölthet el bennünket. Akik nem tudtak részt venni a mostani véradáson, azokat január 31-én, szerdán várják a Civil Házban déltől egészen délután öt óráig.