2024-ben is stabil lesz a város működése
Önkormányzat
2024. jan. 11.

2024-ben is stabil lesz a város működése

A 2024. évi költségvetéséről tárgyalt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. A legnagyobb hangsúlyt a kötelező feladatok ellátása kapta, de jelentős összeget tudtak elkülöníteni a nem kötelezőekre is.

A Városháza nagy tanácstermében gyűltek össze a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagjai. Elsőként az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek jóváhagyása került előtérbe. Ezt törvényi előírás alapján tárgyalják meg minden évben. A tagok az előterjesztést gyorsan elfogadták. A második napirendi pont megszavazása azonban nem ment ilyen gördülékenyen, az ugyanis a 2024. évi költségvetésről szólt. Ennek jelentős része a kötelező feladatok ellátását biztosítja, de a nem kötelezőekre is fordítanak pénzt. Elsőként dr. Almási Csaba jegyző, majd Janiczak Dávid polgármester ismertette a napirendi javaslat részleteit.

„Ebben az esztendőben is, sőt talán jobban mint az előző években, sikerül jelentős forrásokat fordítanunk a nem kötelező feladatokra is, amik bár nem kötelezőek, de ezek biztosítják a város városi jellegét. A költségvetésünk bevételének fő összege 5.750.708.000 forint, a kiadási főösszeg 6.464.000.000 forint, összes hiánya 713 millió forint, amiből a működési hiány 647, a felhalmozási pedig 66 millió forint. Ezeket az előző évi maradványból tudjuk finanszírozni” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester elmondta, a költségvetés-tervezet alapján nincs szükség arra, hogy az önkormányzat hitelt vegyen fel. A ponthoz dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szólt hozzá. Többek között a közvilágítás magas költségeiről kérdezte az ülés vezetőit.

„A közvilágítás áramszámlájára betervezett összeg nem csökkent semmit, pedig az áramdíj, ha jók az információim, akkor csökkent, hogy ennek mi az oka, ez nem látszik így a költségvetés tervezésénél, hogy kisebb összeggel terveznénk” - mondta dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A feltett kérdések többségére dr. Almási Csaba, a város jegyzője adta meg a válaszokat. A közvilágítás kérdésében azt mondta, még nincs meg az új szerződés.

„Az új szerződésünk március végére fog megtörténni az MVM-el. Ez nem a mi hibánk, hanem az MVM még nem reagált rá, ezért, hogy ha meg lesz a szerződésünk, akkor a költségvetésnek az első módosításakor, ez április végén lesz a zárszámadással együtt, akkor ez módosításra kerül. Nem szerettünk volna előre inni a medve bőrére, hogy most itt kevesebbet tervezek be. Nincsen új szerződésünk, de ha lesz új szerződésünk, akkor nyilvánvalóan ez egy csökkentett összeg lesz” - hangsúlyozta dr. Almási Csaba, jegyző.

A költségvetési tervezetet igyekeztek úgy kialakítani, hogy biztosítsák a város stabil működését, emellett pedig támogatni tudják azokat, akik a nem kötelező feladatok ellátását végzik.

„A 2024. évi költségvetés a körülményekhez képest szerintem egy nagyon jó költségvetés, hiszen olyan tételeket is tartalmaz, ami nem kötelező feladat ellátásról szól. Gondolok itt a sporttámogatásra, ami 30 millióra emelkedett, kapnak az egyházak, civil szervezetek és az állatvédelemre is jut pénz. A bizottság hat igen egy ellenszavazattal fogadta el a költségvetés rendelettervezetét. Pont ezek miatt a tételek miatt is gondolkodok, hogy miért volt ez a nem szavazat, de hát mindenkinek a lelkiismerete dönt” - tette hozzá Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

A napirendi pontot tehát 6 igen és 1 ellenszavazattal elfogadták a tagok és elfogadásra javasolták a képviselő-testület számára is.