Vízszentelés, szent liturgia és parókia megáldás – Vízkereszt napja az Ózdi Görögkatolikus Parókián
Egyház
2024. jan. 6.

Vízszentelés, szent liturgia és parókia megáldás – Vízkereszt napja az Ózdi Görögkatolikus Parókián

Vízkeresztet ünnepelték az Ózdi Görögkatolikus Templom melletti kápolnában. Az eseményt Bodnár Dániel parókus celebrálta.

Vízkereszt napja miatt gyűltek össze a hívek az Ózdi Görögkatolikus Templom melletti kápolnában. Az egyik legnagyobb egyházi ünnep a szokásos módon szent liturgiával kezdődött. Ezt Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus celebrálta, majd közösen imádkoztak.

Ezt követően a vízszentelés szertartása következett. Ez az ünnep nem csak Jézusról, hanem a szentháromságról is szól, ezért a görögkatolikus egyházban ez nagyobb ünnep, mint a karácsony. A vízkereszt a legősibb keresztény ünnepek egyike, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait csatolja össze. Ilyenkor az éltető víz természetét szentelik meg. Ehhez a naphoz egy szokás is kapcsolódik, mely szerint ez a karácsonyi ünnepkör vége, amikor lebontják a karácsonyfát, ezzel pedig elkezdődik a farsangi időszak.

A liturgia végén megszentelték a kápolnát és a résztvevőket is. Ezt követően a hívek hazavihettek a vízből. Sokan élnek évről évre a lehetőséggel. Egyikük örömmel osztott meg egy történetet velünk.

„Én büszkén elmondom, hogy az én anyukám 1985-ben halt meg. Öt évig ágyba fekvő beteg volt, és előzőleg hozott haza szenteltvizet, és az a víz a mai napig megvan és nem büdös, nem rossz, semmi baja nincsen, olyan, mintha most engedtük volna a csapból. Én erre nagyon büszke vagyok, hogy még őrzöm az anyukám szenteltvizét” - mondta Tóth Ferencné.

Az esemény végén az egész parókiát is megszentelték közösen. A parókus a napokban meg fogja látogatni azokat a házakat, ahol kérték otthonuk megszentelését.

„Lakóházainkat megáldjuk, hiszen ott, ahol ketten vagy hárman összegyűlnek és imádkozunk, ott a jó Isten ott van. A szenteltvízzel való meghintés pedig addig lesz hatásos, amíg abban a lakóházban imádkozni fognak. Imádkozunk és elmegyünk ezekbe a lakóházakba és buzdítjuk a kedves testvéreinket, hogy ne csupán itt a szertartásokon szólítsák meg a gondviselő Istenünket, hanem életük minden egyes napján otthonukban, lakóházaikban is” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Ha valaki szeretne élni az otthona megszentelésének lehetőségével, akkor február 2-ig jelezheti Bodnár Dániel, görögkatolikus parókusnak.