A legkelendőbb fajták idén a nordmann és a luc. December 24-én délig még van idő választani a kínálatból
Hírek
2023. dec. 20.

A legkelendőbb fajták idén a nordmann és a luc. December 24-én délig még van idő választani a kínálatból

Idén a nordmann fenyő a favorit, kelendő még a luc is, ezüstből pedig egyre kevesebb fogy. Az árak tavalyhoz képest minimálisan változtak.

Egyre több helyen jelennek meg a fenyőfaárusok karácsony közeledtével a városban. A járókelők olyan területeken is találkozhatnak a kereskedőkkel, amely a korábbi évekre nem volt jellemző. Egyre nagyobb igény mutatkozik az élő tűlevelűekre. A legtöbb vásárló egyelőre csak felméri a helyzetet. Egyébként sokan visszajárnak, szeretik a már megszokottat, hiszen az már bevált.

Tavalyhoz képest az árak minimálisan változtak. Most is a nordmann a legkedveltebb fajta. Erről beszélt nekünk Bereczki Andrásné, aki már több mint harminc éve az egyik legforgalmasabb részre települ ki a piac környékén.

„A luc fenyőből mindenféle méretet, sajnos ezüst most sokkal kevesebb van, mint tavaly, illetve hát az igény is kevesebb rá. Sokkal több a nordmann fenyő, mint tavaly vagy tavalyelőtt, merthogy nagyobb lett rá az igény” - mondta Bereczki Andrásné, kereskedő.

Hét elején kisebb volt a forgalom a megszokottól, elképzelhető az is, hogy az emberek kivárnak. Az árak azonban nagy valószínűség szerint nem változnak majd az utolsó napokban sem, kivételt képezhetnek a kevésbé mutatós példányok. Alkudni pedig mindig lehet. Vannak, akik kicsit hamarabb díszítik fel a fenyőfát, de a többség hű a hagyományokhoz, és csak szenteste öltözteti fel a tűlevelűt. A lucfenyő most csak második a ranglistán. Bár hamarabb hullatja a levelét, ám illatához nem fér kétség.

„Az élő fát szeretjük jobban, jobb illat van a házban. Három kisgyermek van, december 24-én szoktuk felöltöztetni” - nyilatkozta Harkály Ferenc Zoltán.

Akik határozott elképzeléssel érkeznek, azoknak sokat számít a forma. A legtöbb vásárló inkább tartósság alapján dönt, de vannak egyéb szempontok is.

„Én azt szeretem ha dús, de nem is túl nagy, most van macskánk szóval...” - fogalmazott Lili Medina.

A legtöbb helyen az egyszerűbb szállítás érdekében be is csomagolják a fát, esetenként házhoz is viszik. Gyakori kérésnek számít még a talpba faragás is. Akiknek még nem sikerült beszerezniük az ünnep legszebb kellékét azok még december 24-én is megtehetik, a legtöbb kereskedő délig várja az érdeklődőket.