Kitüntetést kapott két polgárőr – Varga Gábor és Kozák János a város közbiztonságáért végzett áldozatos és kimagasló szakmai munkájáért részesült elismerésben
Város
2023. dec. 19.

Kitüntetést kapott két polgárőr – Varga Gábor és Kozák János a város közbiztonságáért végzett áldozatos és kimagasló szakmai munkájáért részesült elismerésben

Két polgárőrt részesített kitüntetésben Janiczak Dávid polgármester a közbiztonság érdekében tett munkájukért, valamint önzetlen rendvédelmi tevékenységükért.

Janiczak Dávid polgármester adta át az elismerő oklevelet a kitüntetetteknek. A polgárőrség egy ideje viszonylag nehézkesen működött már városunkban és környékén. Dr. Abu-Kamar Ata, az egyesület korábbi elnöke egészségügyi okok miatt lemondott, így a vezetői teendőket mostantól Varga Gábor látja majd el, aki a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesülettel már több mint két éve aktívan részt vesz a polgárőrség életében. Az elnök szeretné újraszervezni az önkéntes tevékenységet végzők munkáját.

„Reménykedünk, hogy új életre tudjuk ezt kelteni, hál’Istennek biztatóak a jelek, vannak sokan, akik jelentkeztek, de szívesen csinálnák a régiek közül is, illetve vannak új jelentkezőink is, úgyhogy tagtoborzást fogunk januárban csinálni, így várjuk azokat az embereket, akik szeretnének tenni a közbiztonság érdekében önkéntes alapon, úgyhogy próbáljuk ezt új erőre éleszteni” - mondta Varga Gábor, az Ózd és Térsége Polgárőr Egyesület elnöke.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület révén húsz lovas polgárőr lát el szolgálatot, ami főként a nehezen megközelíthető helyek esetében jelent nagy segítséget. De az Ózd Városi Rendészettel, valamint az Ózdi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályával is szoros együttműködésben vannak a polgárőrség tagjai.

„Amikor ő felkért minket, hogy Ózd térségét biztosítsuk itt és itt, akkor mi azon voltunk, hogy ide két éven keresztül szervezzük a szolgálatot, a rendezvényekre biztosítani, ünnepségekre, Mindenszentekre, ezért itt elláttuk őket polgárőri tevékenységünkkel rajtam keresztül” - nyilatkozta Kozák János, az Ózd és Térsége Polgárőr Egyesület térségi koordinátora.

Az Ózd és Térsége Polgárőr Egyesület célja, hogy minden városrészben legyenek szolgálatot teljesítő munkatársak. Ez ugyan önkéntes alapon működik, de a lakosság részéről nagy igény mutatkozik rá, mert a legnagyobb problémát a tél beköszöntével a falopások jelentik, emellett illegális hulladéklerakás, valamint áramlopás kapcsán is sok bejelentés érkezik. Janiczak Dávid polgármester örömmel üdvözölte az újraszervezés tényét.

„Régóta problémásan működött már Ózdon, illetve nehézségekkel küzdött a polgárőrség. Most vezetőségváltás lett, ennek kapcsán remények vannak arra, hogy teljesen új alapokon és új, valamint régi-új kollégákkal együtt fognak dolgozni, sokkal sikeresebben mint eddig tették. Nagyon sok munka volt abban is, hogy ez a vezetőségváltás megtörténjen, az egész szervezésért kapott most tőlem polgármesteri elismerést Varga Gábor és Kozák János polgárőr, akik rengeteg munkát tettek bele abba, hogy a polgárőrség újra működni tudjon Ózdon” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A tervek előremutatóak, a polgárőrök szeretnék, ha tevékenységük új erőre kapna városunkban. Hiszen a közbiztonság megléte, valamint a különböző hivatali szervek szoros együttműködése lehetővé teszi, hogy békésen, nyugodtan élhessük mindennapjainkat a városban.