Példás összefogást kezdeményezett a Magyar Református Szeretetszolgálat
Hírek
2023. nov. 30.

Példás összefogást kezdeményezett a Magyar Református Szeretetszolgálat

Magánkezdeményezésre segítséget nyújtanak a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai egy ózdi férfinek, akit korábban otthonában kiraboltak.

Még füstöl a régi kályha az udvaron, de helyette már az újat csomagolják a fiatalok Czeber Béla háza előtt. A látássérült férfit az év tavaszán kirabolták ózdi otthonában. Még a mosásra váró ruhákat is elvitték házából. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai már évek óta támogatták a férfit, de az eset óta segítségére, ismét példás együttműködésről és összefogásról tett tanúbizonyságot a szervezet. Juhász Márton a Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, kollégáival együtt mint mondta, Béla bácsit is meglátogatták. Látva a férfi életkörülményeit eldöntötte, hogy segíteni fog. Ám a szervezet melynek élén áll kizárólag közösségek számára indít gyűjtést. Ezért elhatározta, hogy magánszemélyként kéri barátai és ismerősei támogatását abban, hogy adományozzanak egy ember életkörülményeinek javítása érdekében.

„Egy magán Facebook poszt alapján indult ez a gyűjtés, hogy ne csak a mindennapjai során támogassuk, hanem a lakhatási körülményein is javítsunk. Mindeddig közel négyszázezer forint gyűlt össze, illetve kaptunk ablakot, beltéri ajtót, amikkel egy kicsit az energiahatékonyságon tudunk segíteni. Vásároltunk egy új kályhát az összegyűlt pénzekből. Egy csodálatos összefogás, melynek ma szemtanúi lehetünk, hiszen az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolának a tizedikes tanulói a szaktanárukkal együtt vállalták azt, hogy a szakmunkákat elvégzik” - mondta Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

Nem végeznek egy nap alatt a munkálatokkal, hiszen még kültéri ajtót is cserélnek és a ház helyiségeit is kifestik majd az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola tanulói. A munkatempó feszített lesz, hiszen december első hetére kapott a ház lakója a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével időpontot arra, hogy bal szemét megműtsék. Így mire a kórházból hazaérkezik, a körülményeket megfelelően biztosítani szeretnék a férfi számára.

„Meg sem tudok szólalni, nagyon örülök neki. Nekem a Református Szeretetszolgálat segített mindenben. Életben sem maradtam volna. Ők segítettek mindenben, a gyógyszereimet kihozták, az orvoshoz ők indítottak el. Én nagyon sokat tudok köszönni nekik” - hangsúlyozta Czeber Béla.

Bakos Zsuzsa a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik mentoraként tevékenykedik, aki több alkalommal találkozott Czeber Bélával. Elmondta, hogy nagyon kevés pénzből kell megélnie a férfinak, mégis volt rá alkalom, hogy ő maga akart segíteni másokon, szűkös anyagi helyzete ellenére.

„Béla bácsi egyetlen szórakozási forrása az, hogy az elemes rádióját hallgatja, és hogy mindig különösen figyeli, hogyha a Református Szeretetszolgálat felhívása elhangzik, vagy valamit hall rólunk. Azt is tudta, hogy amikor Törökországban a földrengés volt, és mondta, hogy: „maguk ott vannak és ott is segítenek?”, hogy igen és nagyon boldog volt ettől a dologtól, hogy ő tud rólunk és, hogy mennyi mindenben részt veszünk. A nyár végén volt tanszergyűjtésünk és 22 ezer forintos jövedelme van, és akart nekem pénzt adni, hogy támogatni akarja a gyerekek tanszergyűjtését” - nyilatkozta Bakos Zsuzsa, a Magyar Református Szeretetszolgálat ózdi irodájának mentora.

Czeber Béla mindaddig, amíg egészséges volt, dolgozott. Ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat tervei között az is szerepel, hogy a sikeres szemműtéteket követően, amikor a férfi visszanyeri látását, beintegrálják a munkaerőpiacra. Juhász Márton ügyvezető úgy fogalmazott, hogy kötelességük és felelősségük gondoskodni a férfiról.