Magas kihasználtsággal működik az Átmeneti Szállás, az Éjjeli Menedékhely és a Nappali Melegedő
Város
2023. nov. 23.

Magas kihasználtsággal működik az Átmeneti Szállás, az Éjjeli Menedékhely és a Nappali Melegedő

Több helyszínen, különböző lehetőségeket kínál a rászorulóknak az ÓTSZEGYII. Az Átmeneti Szállás kihasználtsága egész évben magas volt.

Az Átmeneti Szállás eddig inkább a téli időszakban mutatott magasabb számokat. A hajléktalan személyek ellátását az ÓTSZEGYII három intézményi egysége végzi városunkban. Bentlakásos jelleggel működik az Átmeneti Szállás és az Éjjeli Menedékhely. Napközben pedig a Nappali Melegedőben tölthetik idejüket a rászorulók. A bent tartózkodáshoz különböző feltételeknek kell megfelelni. Jövedelemigazolást, tüdőszűrő eredményt és orvosi igazolást kell bemutatni. A Nappali Melegedő jelenleg magasabb mint száz százalékon üzemel, hatvanöten veszik igénybe. Az Átmeneti Szálláson ötven férőhely van.

„15 nő és 35 férfi ellátása biztosított itt. Az utóbbi időben érdekes módon nem volt idáig jellemző, de a női ellátottak száma igencsak felgyarapodott. Most jelen pillanatban húsz fő női ellátott van. Ennek a kihasználtsága jelen pillanatban kilencven százalékos” - emelte ki Jene András, az ÓTSZEGYII Átmeneti Szállásának részlegvezetője.

A működésben nagy segítség számukra, hogy szerződésben állnak a Magyar Élelmiszerbankkal. Az együttműködés keretében hétfőn, szerdán és pénteken szállítanak adomány élelmiszert, amelyeket ki tudnak osztani. Az intézmény egy másik szegletében szorgos kezek munkálkodnak. Lábtörlő készül, de egyéb kézműves tevékenység is adott, ahol az érdeklődők kiélhetik kreativitásukat. Már a karácsony jegyében is elkezdtek készülődni.

„Lassan tizenöt éve itt vagyok. Ha nem dolgozok, akkor mindig itt vagyok a kreatív műhelyben. Minden évben szoktam ilyen dolgokat készíteni, mikor mit, ilyen ajándékokat” - nyilatkozta Kovácsné Boros Katalin.

A kis piros, díszes kesztyűk ezúttal az egyik általános iskola diákjainak készülnek. A foglalkozások, családias légkörben, jó hangulatban zajlanak. Számos kötet sorakozik a polcokon ebben a szobában. A tartalmas időtöltéshez hozzájárul a könyvtár kínálata is.

„Ezeket az ellátásokat önkéntesen vehetik igénybe, de azért el kell mondanom, hogy mivel szenvedélybetegekről van szó, így vannak olyan jelzések, amiket akár oktatási intézménytől, vagy egészségügyi intézménytől kapunk. Amellett, hogy gyakorlatilag ugyanolyan családgondozást végzünk, mint például a családsegítés, a tevékenységünknek nagyon fontos része az, hogy tartjuk a kapcsolatot az egészségügyi ellátórendszerrel. Az ügyfeleinket a szükségleteiknek megfelelően próbáljuk terelni az egészséges életmód irányába, de segítünk például időpontkérésben vagy ügyintézésben is” - mondta Balajti Anna, a Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása és Nappali Intézmény szakmai egységvezetője.

A József Attila út 3. szám alatt található intézményi egység munkaidőben bárki számára látogatható, aki úgy érzi, hogy ő maga, bármelyik szerette, vagy családtagja, bármilyen típusú szenvedélybetegséggel küzd. Balajti Anna elmondta, minél több embernek szeretnének segíteni.