Pályaválasztási előadásokat tartottak a Vasvár Úti Általános Iskolában
Oktatás
2023. nov. 22.

Pályaválasztási előadásokat tartottak a Vasvár Úti Általános Iskolában

Pályaorientációs napot tartottak a Vasvár Úti Általános Iskolában. A fiatalok megismertek különböző szakmákat. Az előadásokon több mint 800 tanuló vett részt.

Búvárfelszerelés az asztalon, magocskák az üvegcsékben, kis robotok a tornateremben. Csak néhány szükséges kellék a pályaorientációs napon bemutatott szakmákhoz kapcsolódóan, amit a Vasvár Úti Általános Iskolában rendeztek meg. A diákok számos szakmába betekintést nyerhettek az előadásoknak köszönhetően. Az intézmény évről évre megszervezi a pályaválasztási napot, így segítve a diákoknak kiválasztani a számukra leginkább megfelelő továbbtanulási lehetőséget.

„Hála Istennek egyre több cég és intézmény képviselteti magát. Mind a 800 tanulónk részt vesz ezeken a napokon, hiszen rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbb szakmát ismerhessék meg. A város minden középfokú intézménye megjelent, kisebb előadásokat tartottak, ahol bemutatták, milyen területeken tanulhatnak tovább a tanulóink, illetve jelenleg is minden bemutatótermünkben folynak a foglalkozások, ahol még részletesebben mutatják be az ágazataikat” - emelte ki Rékasi-Kocsis Viktória, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgató-helyettese.

A középiskolák bemutatói mellett több helyi vállalkozó és cég is készült a mai napra. A fiatalok megismerkedhettek többek között az újságírás alapjaival, de a búvárkodás rejtelmeibe is betekinthettek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselői átfogó előadással és különböző játékos feladatokkal igyekeztek képet mutatni a diákoknak az ágazat érdekességeiről.

„Az Agrárgazdasági Kamarának az egyik legfontosabb feladata a pályaorientáció, ami azt jelenti, hogy az agrár-, és élelmiszeripari szakmákat meg kell ismertetnünk az általános iskolai tanulókkal. Ezt olyan módon tudjuk megtenni, hogy eljövünk hozzájuk az iskolákba, szakmabemutató foglalkozásokat tartunk, illetve üzemlátogatásra tudjuk őket elvinni” - mondta Kovács Krisztina, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, B-A-Z Vármegyei Igazgatóságának szakképzési referense.

A pályaorientációs napba az intézmény nevelői is aktívan bekapcsolódtak. Azon túl, hogy a diákokat terelgették, a fiatalabbak számára érdekes feladatlapokkal készültek. A gyerekek tanteremből tanterembe járva tekinthették meg a bemutatott szakmákat, és természetesen mindenkinek akadt olyan előadás, ami a leginkább elnyerte tetszését.

„Nekem nagyon tetszik ez a nap, a legjobb a robotos volt, ahol megmutatták nekünk, hogyha a fekete nyilat nem találja meg, akkor pörögni kezd. És még ahol meg kellett gyógyítani a babákat, meg ahol segíteni kell az embereken” - nyilatkozta Rézműves Boglárka.

A gyerekek életében meghatározó lehet, hogy hol tanulnak tovább, és végül milyen szakmát választanak. Ezért fektetnek az intézmény dolgozói rengeteg energiát a pályaválasztási nap megszervezésébe, hogy utat mutassanak a diákoknak, merre is induljanak el a nagybetűs életben.