Ózdon is megemlékeznek az apró hősökről a Koraszülöttek Világnapja alkalmából
Hírek
2023. nov. 17.

Ózdon is megemlékeznek az apró hősökről a Koraszülöttek Világnapja alkalmából

Idén is csatlakozott Ózd a Koraszülöttek Világnapjához. Ennek tiszteletére az ÓMÉK-Olvasó épülete ma sötétedés után ismét lila fénybe borul, így hívva fel a figyelmet a koraszülés problémájára.

November tizenhetedike már 2011 óta a Koraszülöttek Világnapja Magyarországon. Évente körülbelül 8 ezer újszülött jön a világra idő előtt, vagyis Magyarországon minden tizedik család érintett. Koraszülöttségről akkor beszélünk, ha a várandósság 24. és 37. hete között születik meg az apróság. Azok az édesanyák, akiknek a vártnál korábban érkezett a babájuk, nem erre készültek, ezért érthető módon megijednek és tanácstalanok. Az orvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően ma már jó eséllyel indulnak az egészen kis súlyú csöppségek is. A Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke telefonon azt nyilatkozta, hogy amikor világra hozta várandóssága 26. hetében kislányát, akkor teljesen elveszettnek érezte magát. Ezért hozták létre az egyesületet, amelynek legfontosabb üzenete az, hogy sorstársai nincsenek egyedül.

„Egy nagyon információhiányos, nagyon fura, nagyon sötétnek tűnő helyzetben éreztem magam, hiszen nagyon egyedül voltam ezzel a problémával, és ott a koraszülött intenzív osztály padján arra gondoltam, hogy mindenféleképpen foglalkozni kellene azzal a helyzettel, ami most zajlik bennünk, hogy a későbbiekben azok az édesanyák és édesapák, akik ugyanebben a helyzetben vannak, nekik már egy picit könnyebb legyen” - mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

A Koraszülöttekért Országos Egyesületének honlapján és közösségi oldalán rengeteg hasznos információt, valamint segítséget kaphatnak azok a szülők, akik hasonló módon sötétben tapogatóznak. Elérhető az érintettek számára az úgynevezett Pici Füzet is, amelyből számos kérdésre válasz találhatunk a témához kapcsolódóan. Papp Edith, a Koraszülöttek Országos Egyesületének ózdi összekötője rendkívül hálás, hogy rátalált az egyesületre, és tagja lehet ennek a „lila családnak”.

„Magyarországon már tizenkettedik éve emlékezünk meg a legapróbb hősökről a koraszülöttek világnapja alkalmából. Lila fénnyel világítjuk meg idén is az ÓMÉK-Olvasó épületét, immár hatodik alkalommal, és erre nagyon büszke vagyok, hogy Ózd ennyire kitartó és mindig csatlakozik hozzá. Ilyenkor felhívást intézünk a nyilvánossághoz, hogy legyen rajtuk valami lila, egy kis koripos kitűző, egy lila sál, egy lila hajcsat, egy lila ing, ezzel is támogatva a koraszülöttek szüleit, hogy igen, velük vannak” - emelte ki Papp Edith, a Koraszülöttekért Országos Egyesület helyi összekötője.

Városunk idén már hatodik alkalommal csatlakozott a színezzük lilára elnevezésű kezdeményezéshez. A Koraszülöttek Világnapja tiszteletére az Olvasó épülete ismét lilába borul, felhívva ezzel a figyelmet a koraszülés problémájára és aktuális kérdéseire.