Ünnepi műsor és kiállítás – 40 éves a Bolyky Tamás Általános Iskola
Oktatás
2023. nov. 16.

Ünnepi műsor és kiállítás – 40 éves a Bolyky Tamás Általános Iskola

Negyven éves fennállását ünnepelte a Bolyky Tamás Általános Iskola. Az intézmény 1983-ban nyitotta meg kapuit. A megjelentek a kezdetekre és az azóta eltelt időre emlékeztek vissza.

Éliás Julianna, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az intézmény épületét teljesen megtöltötték a résztvevők. Jelenlegi tanulók, elballagott diákok, pedagógusok és számos meghívott vendég foglalt helyet az aulában. Az iskola most ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját. A tanárok az alkalomra egy dalszöveget is írtak, ezt adták elő a közönségnek. Ezt követően Dudás Ibolya tanítónő foglalta össze az elmúlt negyven évet. Ő 1985 óta dolgozik az iskolában.

„Teli vagyok érzelmekkel, emlékekkel, hiszen az iskola eddigi története az én történetem is. E falak között éltem le közel negyven évet. Ez az épület a második otthonom. Ezek a falak idézik meg azt a fiatal, önbizalommal teli végzős, főiskolai hallgatót, aki belépett ide és már néhány nap után eldöntötte, hogy itt a helye” - fogalmazott Dudás Ibolya, a Bolyky Tamás Általános Iskola pedagógusa.

Kovács Ottó, az intézmény nyugalmazott igazgatója is megosztotta gondolatait. Úgy fogalmazott: „Azt mondják, aki ide beteszi a lábát, nem, vagy csak nehezen szabadul.”

„Az a varázsunk, hogy az iskola a gyerekek élete iránt mélyen elkötelezett pedagógusok, munkatársak, szülők és partnerek vesznek minket körül. Csakis így, ennek a példás összefogásnak, együtt gondolkodásnak köszönhető, hogy egy nagy család tagjaként is szépen, eredményesen tudunk dolgozni” - emelte ki Kovács Ottó, nyugalmazott igazgató.

A felelevenített emlékei és jókívánsága után Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója mondott beszédet. Meghatódva állt ki a színpadra.

„Nagyon nagyon jó érzés végignézni, hogy ilyen csodával telik meg egy-egy alkalommal, a mindennapokban pedig minden nap, ez az intézmény” - hangsúlyozta Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója.

Utána Ózd város polgármestere, Janiczak Dávid elevenítette fel azokat az éveket, amikor még ő is általános iskolába járt, valamint jó tanáccsal is ellátta a diákokat.

„Azoktól a pedagógusoktól, akik szívvel lélekkel tanítanak benneteket, szívjátok be mindazt a tananyagot, amit átadnak számotokra és mindazokat a nevelő szavakat, gondolatokat, amivel nevelnek benneteket. Én vagyok rá az élő példa, hogy ez lehet sikeres, mert középiskolába már jó gyerekké váltam köszönhetően igazgató úrnak is” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Rajta kívül dr. Csuzda Gábor önkormányzati képviselő is felidézte gyermekéveit. Elmondta, vasvárosként sok sportversenyen találkozott a bolykysokkal, ahol mindig nagy küzdelem volt köztük, de méltó ellenfelei voltak egymásnak. Ezt követően Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, valamint a terület képviselője is felszólalt. Azon pedagógusok közé tartozott, akik elsőként léptek be a még épülő iskolába.

„Akik 1983-ban kezdtünk itt, azok nagyon jól tudják, hogy amikor augusztusban bejöttünk az iskolába, akkor bizony nem ez a kép tárult elénk. Csupasz falak voltak, rengeteg munkás jött-ment, még akkor hordták be a székeket, padokat, asztalokat, hogy tulajdonképpen a gyerekek le tudjanak ülni” - emlékezett vissza Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A beszédek után a tanárok és diákok produkcióját láthatta a közönség. Felléptek a néptáncosok, de az iskola sportéletét is színpadra vitték. A Cocktail Music Partyzenekar szolgáltatta a zenét. Ők is az iskola tanulói voltak. A produkciók után a születésnapi torta is előkerült, valamint a korábban elballagott diákok munkáit megtekinthették, amelyeket egy teremben állítottak ki.