Pályaorientációs és nyílt napot tartottak a SZIKSZI-ben
Oktatás
2023. nov. 15.

Pályaorientációs és nyílt napot tartottak a SZIKSZI-ben

Pályaorientációs és nyílt napot tartottak a SZIKSZI -ben. Az eseményen mind a felsőoktatási intézmények, mind pedig az ózdi középiskola kínálatát megismerhették a végzős diákok.

Reggel nyolc órától az általános iskolások köszöntésével indult a program, majd egy tájékoztatót láthattak az intézményről az érdeklődők. Ezt követően két tanóra erejéig közismereti és szakmai tárgyakat, mint például történelem, ügyvitel, gépírás, logisztika, vagy számvitel órákat is megtekinthettek a diákok. A nyílt napon előzetes regisztrációval is részt lehetett venni, hiszen akkor célirányosan arra az órára ülhetnek be a tanulók, ami az érdeklődési körüknek leginkább megfelel. Az iskolában több ágazatban is képzik a fiatalokat.

„A SZIKSZI-ben alapvetően két irány van, tehát gimnáziumi és technikusi képzést kínálunk a diákoknak. Gimnáziumi képzésünk nyelvi előkészítővel indul, tehát öt éves tulajdonképpen maga képzés így. Illetve a technikum ugye a formájából adódóan öt éves. Az ágazataink közül pedig ugye gazdálkodás-menedzsmentből két szakmát választhatnak, pénzügyet és vállalkozás ügyvitelt, illetve az informatika szoftverfejlesztőként végezve és a közlekedési-szállítmányozás ágazatból a logisztikai technikus szakmát tudjuk kínálni a nyolcadikos tanulóknak” - emelte ki Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Tizenkét órától már a SZIKSZI-s végzősök kerültek középpontba, hiszen a pályaorientációs nap keretében számos környékbeli felsőoktatási intézmény látogatott el hozzájuk. A Miskolci Egyetem három karral is képviseltette magát, náluk interaktív fizika és természettudományos előadásokon vehettek részt az érdeklődők. Emellett a Tokaj-Hegyalja Egyetem, a Debreceni Egyetem és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is bemutatkozott a diákoknak. Utóbbi igen nagy népszerűségnek örvend a tanulók körében, hiszen tizenegy képzési területet foglal magában a közgazdaságtantól kezdve a sporton át, egészen a pedagógus szakig.

„Nagyon jók a tapasztalatok, igazából pont tegnap is kerestek minket, hogy nagyobb létszámban kellene jönnünk, hiszen annyi érdeklődő van az egyetem iránt, hogy több csoportnak is előadást kell tartanunk, mint azt előre terveztük. Úgyhogy örülünk neki, hiszen ugye mi is katolikus egyetem vagyunk Egerben és Jászberényben, tehát várjuk a katolikus iskolákból is a továbbtanulni vágyókat. Ezt akár egyedi többletpontokkal is biztosítjuk, de mellette nagyon széles képzési kínálattal is rendelkezünk” - fogalmazott Bíró Balázs, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem beiskolázásért és alumni tevékenységért felelős referense.

Minden tanuló érdeklődési köre más és más, így nagy segítség számukra ez az esemény a pályaválasztás kapcsán. Akadt olyan, aki testvére nyomdokaiba lépve volt kíváncsi egy adott intézményre.

„Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen voltunk most, a nővérem oda jár, ezért kíváncsi voltam rá, hogy milyen. Most a Miskolci Egyetemre megyünk, ahol anyagmérnök szakot mutatnak be nekünk, és ez segít nekem, hogyan döntsek a későbbiekben” - nyilatkozta Jánosik Szolanzs Vanda.

De volt, akinek már konkrét elképzelése van arról, milyen irányban tanulna tovább.

„A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán vettem részt, mivel esélyes, hogy én is az informatikával fogok tovább haladni, és így tájékozódtam legalább egy egyetemről, hogy mit tud nyújtani, és hogy esetleg megéri-e nekem odamenni a jövőben” - mondta Magyar Zétény.

A felsőoktatási intézmények képviselői kiemelték többek között a tanulmányokhoz kapcsolódó támogatásokat, valamint azt is, hogy az adott képzés elvégzését követően hogyan boldogulhatnak a diákok a megszerzett tudással az életben. Az esemény célja, hogy a fiatalok minél több irányba nyerhessenek betekintést, megkönnyítve ezzel számukra a pályaválasztást.