Döntött a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság
Önkormányzat
2023. okt. 31.

Döntött a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

Költségvetési rendelet módosításáról, támogatásokról és ingatlan értékesítésekről is döntött a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság.

A Városháza nagy tanácstermében gyűltek össze a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagjai. Tizenhat napirendi pontot tárgyaltak meg. Elsőként a 2023. évi költségvetési rendelet módosítása került előtérbe. A megnövekedett rezsiárak tavaly nagy gondot okoztak, ezért ideiglenesen több épületet bezártak. Biztonságos gazdálkodással kezdték az évet, aminek meg lett a hatása. Most pozitívan tekintenek a jövőbe.

„Négymilliárd forinttal növekedtek az önkormányzat bevételei, így a fő összegünk tízmilliárd forint felé ért. Ezek a bevételi források több tételből adódtak össze, ezek le vannak vezetve. Ami a legfontosabb, hogy az önkormányzatnak van elegendő tartaléka ahhoz, hogy a várost biztonságosan tudja működtetni, és így többek között az intézmények által kért kétszáznegyven millió forintos többletigényt is ki tudja elégíteni ebben az esztendőben, és még mindig jelentős tartalékokkal várhatjuk a 2024. évi költségvetés előkészítését” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ülésen szóba került továbbá a környezetvédelmi intézkedésekre biztosított keretösszeg felosztása, egy fogyasztásmérő és a Vár utcai támfal kezelésbe adása. Mind a kettőt az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai gondozzák majd. A sportszervezetek és az alapítványok támogatására is kitértek. Az Újváros Téri Általános Iskola dolgozói és a Szülői Munkaközösség Jótékonysági Bált szervez. Ennek bevételét az udvar burkolására költenék. Az esemény lebonyolításához 150 ezer forintot ítéltek oda nekik. A javaslatot kiegészítették az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány, valamint a Bolyky Tamás Általános Iskola Diákjaiért Alapítvány támogatásával. Az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. 2023/2024. évi gázbeszerzési szerződéséről is tárgyaltak.

„Elmentek az ajánlatkérések, jöttek is ajánlatok több kereskedőtől, majd egyszer megjelent egy rendelet, hogy ki van jelölve a Távhő szolgáltatóknak az MVM, mint gázkereskedő. Ezt a szerződést meg kellett kötnünk május 15-ig azzal a kikötéssel, hogy még az árat sem tudtuk” - tette hozzá Halász Sándor, az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Mostanra körvonalazódtak az összegek. A gáz ára jelentősen kevesebb mint az előző esztendőben, de még így is több mint háromszorosa a korábbiaknak.

„A mai bizottsági ülésen a bizottsági hatáskörbe több napirendi pontot is megtárgyaltunk. Egyik legfontosabb a területek és ingatlanok értékesítése. Kisebb lakóingatlanokat értékesített a bizottság, ami alapján közel 2.7 millió forint bevétele lett a városban. Több olyan ingatlan is volt, amiket térítésmentesen átvettünk” - emelte ki Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Utóbbiak összege nagyjából kilencvenezer forint. Ezen felül kezelésbe adtak térfigyelő kamerákat is az Ózd Városi Rendészet részére, valamint korábban használatba adott eszközöket selejteztek le. A napirendi pontok mindegyikét elfogadták a tagok.