A vad- és az erdőgazdálkodásról tartottak előadást
Kultúra
2023. okt. 30.

A vad- és az erdőgazdálkodásról tartottak előadást

Villanások címmel, az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark kiállítással egybekötött előadás-sorozatra várta a vendégeket hétvégén.

Nagy érdeklődés övezte a múzeum által szervezett Villanások című rendezvényt. Az előadások témáit a nyugat-borsodi erdész-vadász kultúra emlékeiből merítették. Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője üdvözölte a látogatókat. Elmondta, hogy a jövőben folytatni szeretnék a két terület bemutatását annak céljából, hogy a vadász és az erdész hivatás szépségeinek és ősi gyökereinek megértéséhez minél többen közelebb kerüljenek.

„Villanások nevet adtuk ennek az eseménynek, amely itt a múzeum falain belül kerül megrendezésre. Arra próbálunk utalni, hogy az erdész, illetve a vadász kultúra kapcsán hosszú-hosszú évtizedekre, akár évszázadokra visszamenőleg is emlékeket őrzünk és mutatunk be. A „Villanások”-nak a másik jelentése és vonatkozása pedig az, hogy ennek csak kis szeleteit fogjuk majd a látogatók elé tárni, hiszen annyira gazdag mind a két műfaj, mind a vadászat, mind az erdészet, hogy több alkalomra szeretnénk készülni, tehát ennek a résznek lesz a későbbiekben folytatása is” - mondta Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumi ágazatvezetője.

A nyugat-borsodi vidék erdészetének története a kezdetektől a XX. század végéig. Ez volt a címe Grédics Szilárd előadásának, aki az ózdi kistérség erdőgazdálkodásáról, annak módjáról tájékoztatta a vendégeket.

„Annyit kell tudni erről a térségről, hogy nem csak ipari múltja van a térségnek. Az ország egyik legerdősebb térségéről van szó, ahol az elmúlt száz évben jelentős változások történtek a tájhasználatban is pont az ipar betelepülése okán. De meg kell jegyeznünk, hogy ennek a térségnek jelenleg is legalább az ötven százaléka erdővel borított terület” - tette hozzá Grédics Szilárd, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási felügyelője.

Gyakran megtörténik, hogy a vadász és maga a vadászat vitatott témának számít, ezért is fontos megérteni a tevékenység szellemiségét, hasznosságát és fontosságát. Ezt hangsúlyozta dr. Molnár Tamás, a „Vadászat és a vadgazdálkodás szerepe, feladatai vidékünkön” című előadásában.

„Leginkább laikusoknak szeretnénk bemutatni a vadászat mibenlétét, a vadászat misztikumát, illetve ennek az ősi magyar tevékenységnek az értelmét pontosan azért, hogy egy olyan átfogó képet kapjanak, amely bemutatja számukra, hogy mit jelent vadásznak lenni. Nem puskás embernek és vállunkon fegyverrel vakon járva az erdőt, hanem látva, hallva, érezve megtapasztalva azokat a dolgokat, amiket a természet tud számunkra nyújtani. Hogyha valaki ezt az előadást végighallgatja, akkor ilyen jellegű instrukciókat és intelmeket kaphat majd tőlem” - emelte ki dr. Molnár Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főkapitányság főkapitányi titkárságvezetője.

A kiállítóterem anyaga ózdi és Ózd környéki vadászok saját tulajdonát képezi. Láthatunk fegyvereket, faragásokat és ékszereket, melyek mint a vadászathoz, mint pedig az erdészethez szorosan kötődnek. De vannak díszegyenruhák és egy megtervezett dioráma is színesíti a termet. A tablón látható festmények is az erdei élet egy-egy lényeges pillanatát ragadják meg. Sike Márta Magdolna alkotásai. A tárlat november végéig látható.