Bejárás az új extrém sportpálya területén
Fejlesztés
2023. okt. 26.

Bejárás az új extrém sportpálya területén

Áthelyezik, felújítják és kibővítik az extrém sportpályát. A Zöld Sziget pályázatnak köszönhetően egy multifunkcionális sportpályát alakítanak ki az Ózdi Sport- és Élményközpont területén.

2013-ban adták át a területet. Sok sportoló kihasználta a pálya adta lehetőségeket. Akkor öt elemet helyeztek ki. Mostanra szinte rájuk sem ismerni. A legtöbb lyukas, kopott, töredezett. A fém elemek egy jó részét pedig összefirkálták. Hamarosan azonban megváltozik a helyzet a Zöld Sziget pályázatnak köszönhetően.

„BMX versenyzők javasolták azt, hogy egy jump box-al és egy XXX kellene bővíteni a pálya elemeket, és amikor majd ezek felújításra, illetve elhelyezésre kerülnek, akkor őket természetesen be fogjuk vonni abba, hogy hogyan legyenek ezek az elemek letelepítve, hogy lesznek meg a megfelelő kifutási sávok, kifutási területek, de természetesen az új pálya erre már sokkal nagyobb lehetőséget ad, hiszen méretileg is nagyobb lesz a mostaninál” - mondta Szaka Attila, köznevelési, művelődési és projekt ügyintéző.

A régi elemeket felújítják majd. Ennek költsége több mint egymillió forint lesz.

„Az Ózdi Sport- és Élményközpont is készül már az új extrém pálya kialakítására. Mi a rég elemeket fogjuk felújítani. Ehhez már megvettük a szükséges alkatrészeket, eszközöket. A felújítás csak tavasszal fog elkezdődni azért, mert a téli hónapokban kevésbé használják már a pályákat. A régi eszközöket majd télen hozzuk be és folyamatosan újítjuk fel annak érdekében, hogy tavasszal már a felújított eszközök ki tudjanak kerülni az új sportpályára” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az ÓSÉK ügyvezetője.

A pálya és a terület átalakítására már elkészültek a tervek. Ezt vették szemügyre a projekt felelősei. Kartonpapírból készített elemek illusztrálták, mit hova képzelnek el.

„Régóta nagy vágya a városban az extrém sport kedvelőinek, hogy legyen egy olyan területük, egy olyan pályájuk, ahol megfelelően ki tudják élni a biciklivel, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel való sportolási igényüket. Erre egy elég régi és rossz állapotú park van jelenleg. Ez teljesen felújításra, áthelyezésre kerül a mögöttem látható területre és új elemekkel is lesz bővítve. Természetesen a használókat bevonva fogjuk kialakítani az új helyszínt. Én azt gondolom, hogy egy olyan védett helyen és gyönyörű környezetben fog ez megvalósulni, hogy mindenki igényét ki fogja elégíteni” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az új pálya aszfaltos része 30 x 15 méteres lesz. Ez jelentősen nagyobb, mint a régi. A területet úgy tervezik, hogy multifunkcionális legyen. Kibővítik az extrém pályát. Körülötte egy nagyjából kétszáz méteres aszfaltozott betonsáv fut majd körbe. A tervekben földbe süllyesztett trambulin elemek, mászófal, labirintus és teqball pálya is szerepel. Ki szeretnének alakítani egy kerékpár szervizpontot, tárolót és cipőváltó szekrényt is. A közbeszerzést várhatóan novemberben írják ki.