Két miskolci színművész érkezett az Olvasóba és kihirdették a XLIII. Honismereti Pályázat győzteseit
Kultúra
2023. okt. 24.

Két miskolci színművész érkezett az Olvasóba és kihirdették a XLIII. Honismereti Pályázat győzteseit

A Miskolci Nemzeti Színház színművészei érkeztek zenés műsorral, majd a XLIII. Honismereti pályázat eredményhirdetésére is sor került az Olvasóban.

Kriston Milán, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze az 1956. október 23-ai eseményeket idézte fel. Eperjesi Erikával, a színház egyik primadonnájával érkeztek az ÓMÉK-Olvasóba. Az ünnepi megemlékezés és koszorúzás után az ő műsorukat hallgathatták meg a résztvevők, ami az Éljen a magyar! címet kapta.

„Különböző 1956-os musicalekből vagy esetleg nótarészleteket próbáltunk úgy beletenni, hogy az elhangzott monológok, versek, szövegek azok illeszkedjenek egymáshoz” - mondta Kriston Milán, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze.

A művészeket elvarázsolta az ÓMÉK-Olvasó épülete.

„Nem jártunk még ebben az épületben. Csodálatos és fantasztikus. Megnéztük a nagytermet is, a nagy Színháztermet és kerek szemekkel, tátva maradt szájjal néztük, hogy milyen fantasztikus előadóterem. Bízunk benne, hogy egy más alkalom kapcsán, egy másik előadással a nagyteremben is felléphetünk” - nyilatkozta Eperjesi Erika, a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája.

Az előadásuk után a XLIII. Honismereti pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére került sor. A díjakat Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere adta át. Fiatalok és idősebbek is nyújtottak be pályamunkákat. Török Anna például egy osztálytársával kutatta a gasztrohagyományokat a barkóság területén.

„Ezeket jobban fel kellene lendíteni. Nemcsak így falunapokon, hanem többször, akár több rendezvényre is elhozni, meg többet kóstolgatni őket, mert szerintünk nagyon finomak” - fogalmazott Török Anna.

A választott témák nagyon szerteágazóak voltak. Ifj. Vass Tibornak már tizenkét tanulmánya jelent meg nyomtatásban. Most a kézilabda múltját idézte fel.

„Nézegettem a sajtóanyagokat, rendelkezésemre jutott sok szakosztályi jelentés az elmúlt negyven évről és összegyúrtuk az anyagot” - emelte ki ifj. Vass Tibor, szerző, helytörténész.

A kötet hamarosan nyomtatásba is kerül, amelynek költségét az Ózdi Kézilabda Club átvállalta. A könyv több mint háromszáz oldalban dolgozza fel a sportág helyi múltját.