„Tanulj a tegnapból, élj a máért és reménykedj a holnapért” – Séta a mellrák elleni küzdelem jegyében
Egészség
2023. okt. 12.

„Tanulj a tegnapból, élj a máért és reménykedj a holnapért” – Séta a mellrák elleni küzdelem jegyében

A mellrák elleni küzdelem jegyében szerveztek sétát ma városunkban. A Civil Házban több, a témához kapcsolódó előadást is meghallgathattak az érdeklődők.

A résztvevők a Városház téren gyülekeztek ma délelőtt, majd a Rákbetegek Egymásért Egyesület egyik tagja rózsaszín sálat helyezett Janiczak Dávid polgármester nyakába. A város első embere köszöntőjében is kiemelte a prevenció szerepét.

„Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, és egész hónapban a szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos a megelőzés. Hiszen hogy ha idejében diagnosztizálják az esetleges eltéréseket, akkor nagyon jó eséllyel lehet gyógyítani. Harminc éves kor fölött egyre nő a valószínűsége sajnos mindenkinél, hogy esélye lehet erre a szörnyű betegségre. Ezért arra kérek mindenkit, és ezzel a rendezvénnyel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az önvizsgálat és a kórházi vizsgálatokra való eljárás mennyire fontos. Mindenki tegye ezt meg a saját életéért” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A megnyitót követően mindenki rózsaszín szalagot tűzött fel és gyalogosan indultak el a figyelemfelkeltő sétára. Tanulj a tegnapból, élj a máért és reménykedj a holnapért. Ilyen feliratú transzparenst vitt a csoport magával, akikre útközben sokan felfigyeltek. A résztvevők között akadt olyan, aki maga is kigyógyult a betegségből, így szívügyének tekinti figyelmeztetni az embereket a megelőzés fontosságára.

„Szívesen jövök minden rákellenes foglalkozásra. Szoktam néha énekelni is, hogy vidámabbak legyünk, mert sajnos a tagjaink közül nagyon sokat elmentek. Én 1941-ben születtem, 82 éves vagyok, harminc éve műtöttek, és itt vagyok egészségesen” - mondta Kovács Gyuláné.

A felvonulás úti célja a Civil Ház volt, ahol számos előadással várták az érdeklődőket. Sántha Klára védőnő gyakorlati bemutatót tartott a hatékony önvizsgálatról. Egy segédeszköz segítségével mindenki megtapinthatta, mi a különbség az egészséges, illetve a daganatos női mell között. Agócs Tamásné pedig a megelőzés és a szűrővizsgálatok jelentőségét hangsúlyozta.

„13-14 éves korban már nagyon sokan menstruálnak, és azért ilyenkor a hormonok már elkezdik a hatásukat kifejteni. Fontos nekik azt tudni, azért tanítjuk, hogy mindenki ismerje a saját emlője alakját, tapintatát, rugalmasságát, és saját magának folyamatosan ellenőrizze, hogy ha bármilyen változást észlel, akkor azonnal tudjon orvoshoz fordulni” - emelte ki Agócs Tamásné, az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője.

A mai nap célkeresztjébe a prevenció került. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének munkatársai időről időre igyekeznek olyan programokat szervezni, ahol a lakosság képet kaphat arról, mi mindent tehet a betegségek megelőzése érdekében.

„A mai rendezvény célja, hogy felhívjuk a figyelmet a mellrák elleni cselekedetekre, mint például a szűrővizsgálat és az önvizsgálat, hiszen ezzel korai fázisában felismerhető ez a betegség és így meg is előzhető, illetve sokat lehet tenni a gyógyulásért” - nyilatkozta Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi vezetője.

Pósa László a gyógynövények jótékony hatásairól beszélt, majd Reichart Edit az egészségmegőrzés fontos lépéseit mutatta be. Vitamindús táplálkozással, rendszeres mozgással és megfelelő folyadékbevitellel sokat tehetünk magunkért.