Szépkorúak ünnepe – tovább folytatódott az idősek világnapja programsorozat városunkban
Város
2023. okt. 10.

Szépkorúak ünnepe – tovább folytatódott az idősek világnapja programsorozat városunkban

Ma a Szent István úti, a Szabolcs közi és a Bulcsú úti idősotthonok lakóit köszöntötték. A szépkorúak nagy örömmel fogadták az előadásokat.

Ózdon három önkormányzati fenntartású idősek gondozásával foglalkozó intézmény található. Minden helyszínen gyümölccsel is kedveskedtek a lakóknak, akik örömmel fogadták az egészséges, vitamindús almát és szilvát.

„Nagyon szeretem ezeket a rendezvényeket, hiszen van miért tisztelnünk az időseket, és van mit meghálálnunk nekik. Ezeknek az otthonoknak hatalmas felelőssége van, hiszen lényegében azoknak a családoknak a feladatát végzik, akiknek sajnos nincsen erre lehetősége, és így gondozzák idős hozzátartozóikat” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A Szent István úton a köszöntők után az Ózd Városi Vegyeskar tagjai egy dalcsokorral ajándékozták meg a szépkorúakat. Ezt követően egy szavalat hangzott el, majd az otthon egyik lakója egy saját maga által írt kisregényt olvasott fel. Ebben meghallgathattuk, hogy az ő szemszögéből nézve hogyan zajlik az élet a létesítményben.

„Nyolc hónappal ezelőtt jöttem ebbe az otthonba, és nagyon örülök, hogy ezt választottam, mert itt a nővérek kedvesek, segítőkészek. Éjszaka írogattam ezeket a kisregénynek beillő gondolatokat, és remélem, hogy majd a többieknek is fog tetszeni. Elég beteges vagyok, de itt jó helyre találtam” - nyilatkozta Noviczki Gyuláné.

Az idősek azok, akik lehetővé tették azt, hogy a mai felnőttek elérhessék céljaikat, álmaikat. Ezért is nagyon fontos a hozzájuk fűződő viszonyunk, illetve hogy figyeljünk rájuk. Többek között ezt emelte ki Vaszlik Mónika, a Szent István Úti Idősek Otthonának egységvezetője.

„Azért nagyon fontos, hogy az idősekre odafigyeljünk és gondoskodjunk róluk, merthogy ők voltak azok, akik lehetővé tették azt számunkra, a mi generációnk számára, hogy azok legyünk, akik vagyunk. Lefektették az alapokat, megteremtették számunkra a lehetőségeket, és a mi generációnknak ugyanezt kell továbbadnia a jövő nemzedéke számára. Éppen ezért kell, hogy hálásak legyünk és hogy megköszönjük nekik ezeket a dolgokat, hiszen a tapasztalataikra és a tudásukra nekünk folyamatosan szükségünk van” - emelte ki Vaszlik Mónika, a Szent István Úti Idősek Otthonának egységvezetője.

A Szabolcs közben Birincsik Orsolya terápiás munkatárs üdvözölt mindenkit, ezt követően pedig a Bolyki Tamás Általános Iskola diákjainak előadása kezdődött meg. A lakók meghatódva, nagy szeretettel fogadták a gyerekeket.

„Én annyira még nem érzem magam idősnek, ezt megmondom őszintén. De köszönöm szépen, hogy ezt megszervezték, megrendezték, és hogy részt vehetek rajta. Nagyon aranyosak a gyerekek és gondolom a műsor további része is nekünk, a szívünkhöz szól majd” - fogalmazott Kojsz Józsefné.

A Rohan az idő című dal már a Bulcsú úton csendült fel az Ózdi Szívbetegek Egyesületének egyik tagja által. A Szívklub előadásában elhangzott énekeket és verseket sokan magukénak érezték, hiszen azok felidézték bennük a régi szép emlékeket.