Körbekerítették az épületet, kijavították a tetőt, kamerarendszert építettek ki – Előrelépés van az egykori „Béke Szálló” ügyében
Város
2023. okt. 10.

Körbekerítették az épületet, kijavították a tetőt, kamerarendszert építettek ki – Előrelépés van az egykori „Béke Szálló” ügyében

Nagy előrelépések történtek az egykori „Béke Szálló” ügyében. A tulajdonos többek között körbekerítette az épületet, kamerarendszert is kiépített a helyszínen, de a tetőt is kijavították.

Óriási gondot okoznak városunkban is a romos ingatlanok. A probléma nemcsak helyi viszonylatban, hanem országos szinten is feladja a leckét. Az elhagyott épületeket rendszerint jogosulatlanul használják, pedig ez balesetveszélyes, a környékükön elhelyezett szeméthalmok pedig súlyosbítják a helyzetet. A tarthatatlan állapotok megfékezésére az önkormányzat kidolgozott egy településkép védelmi rendeletet, amelynek köszönhetően, ha lassan is, de érzékelhető pozitív változás. Az egykori Béke Szállónál, vagyis a SPIC-nél a 2010-es évek elején kezdődött a romlás, amikor az épületet felszámolásból ózdi vállalkozók vették meg, akik minden értéket kiárusítottak belőle, majd továbbadtak rajta.

„Tavasszal polgármester úrral és a Spic épület tulajdonosainak képviselőivel egy megbeszélést tartottunk, ahol elmondtuk a problémánkat a romos épülettel kapcsolatban. Látható az előrelépés. Megbeszéltük a határidőket, miket és hogyan kell elvégezniük. És mint látható is, van előrelépés az épület kapcsán. Mind a körbekerítés, mind a kamerarendszer kiépítése, valamint a tető javítása, beázás megszüntetése kapcsán. Én köszönettel tartozom a hivatalban dolgozó kollégáknak, akik nagyon sokat tettek az ügy érdekében” - mondta Zsuponyó Anett, alpolgármester, területi képviselő.

Városunk polgármestere rávilágított arra is, hogy a településkép védelmi rendelet lehetőséget ad számukra, hogy felszólítsák és büntetéssel illessék azokat, akik nem megfelelően vigyázzák ingatlanjukat. Ez most sem történt másként.

„Egymillió forintos kötelezést róttunk ki tulajdonosra, aki ilyenkor kapott észbe, és azonnal megjelent egy közvetítőn keresztül és haladékot kért, hogy az általunk kért dolgokat teljesítse. Így az épületet mára körbekerítették. Az őrzéséről is elkezdtek gondoskodni, hiszen kamerát szereltek fel, valamint rendezték a környezetét. A bozótot kitisztították. A tetőt is kijavították, így a beázás már nem fenyegeti az épületet. Valamint december 31-ig kértek haladékot arra, hogy a nyílászárók állapotát is rendezzék. Nyilván ez az épület nem lesz új és használható állapotú, de az első és legfontosabb az, hogy egy ilyen értéket a városban legalább már a jelenlegi állapotában meg tudjunk menteni, és ne romoljon tovább az állapota, ne jusson a bank épület sorsára” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Sokaknak bántja a szemét a Faluban található volt bank környezete is. Ez szintén 2010-től amortizálódik. Jól látszik, hogy lassan már benövi a növényzet a falakat, de egyelőre úgy néz ki így járunk jobban. Hiszen akkor legalább nem látszik. A 48-as úti épületet szlovák cégek adják-veszik, a Kormányhivatal bontási kötelezése pedig követi a gazdákat, majd az elmulasztás miatt megkapja a feladatot a NAV. Ördögi kör, ugyanis a zavaros tulajdonviszonyok folyamatosan feladják a leckét az eljáró hatóságoknak. Az irodaház bontására legutóbb 2023. június 15-ig biztosítottak határidőt. Eddig túl sok minden nem történt, így minden kezdődik elölről. A kötelezettség viszont él, így előbb-utóbb valakinek lépnie kell az ügyben.