Összeült a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság
Önkormányzat
2023. szept. 28.

Összeült a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

Ingatlanok értékesítése és térítésmentes átvétele volt a téma a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság rendkívüli ülésén. Hét vételi kérelemről tárgyaltak, amelyből hatot fogadtak el.

A Városháza nagy tanácstermében ültek össze a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagjai. Most saját hatáskörben hoztak döntéseket. Tíz napirendi pont került eléjük. Ebből hét értékesítés, három pedig ingatlan térítésmentes átvétele volt. Az egyik épület esetében a bérlője jelentkezett, hogy szeretnék megvásárolni. A szomszédok aláírásukkal fejezték ki támogatásukat. A terület képviselője, dr. Csuzda Gábor meg is nézte az ingatlant, amelyet az ott élők már elkezdtek felújítani. Támogatta az eladást. A Nagyamerika úton található egyik lakásra is érkezett vételi szándék. A terület képviselője azt mondja, az a tapasztalata, hogy sokszor rendezetlenek a lakásviszonyok. Olyanok élnek itt, akik máshová vannak bejelentve, valamint az épületek állapota is egyre rosszabb.

„Egy olyan helyzet kezd ott kialakulni, amelyet, hogyha megszabadulunk az önkormányzati tulajdonú ingatlanoktól, akkor még nehezebben fogunk tudni kezelni a jövőben és szinte semmiféle ráhatásunk nem lesz. Én innentől kezdve, a jövőre nézve is azt az álláspontot képviselem, hogy a meglévő önkormányzati tulajdonú lakásokat őrizzük meg, és ha lesz eladó vagy eladható magántulajdonban lévő lakás, akkor azt lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg megvásárolni” - mondta dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő.

Elmondta, szeretné ha a jövőben lehetőséget keresnének majd arra, hogy ezt a városrészt is fejlesszék és vonzóbbá tegyék. A felvetéssel Kiss Sándor, a bizottság elnöke is egyetértett. A témában dr. Tóth Andrea, az Ózdinvest Kft. ügyvezetője is felszólalt. A szóban forgó ingatlant nagyjából 10 éve újították fel, az utolsó bérlő kiköltözése óta azonban a betörők és illegálisan beköltözők ellen küzdenek. Úgy véli, ha most nem adják el, ez a probléma továbbra is fenn fog állni. Kiss Sándor elmondta, apró lépésekkel kell kezdeni egy környék fellendítését. A bizottság többi tagja is egyetértett velük, így ezt az ingatlant nem adták el.

„A képviselő-testület bizonyos döntéseket bizottsági hatáskörbe helyez. A mai, rendkívüli bizottsági ülésünk is arról szólt, hogy különböző vételi kérelmek és ingatlan felajánlások érkeztek az önkormányzathoz. Ezekről hoztunk döntéseket. Egyes ingatlanokat értékesített a bizottság és volt olyan napirend, ahol ingyenesen felajánlott zártkerti ingatlanokat vettünk át” - tette hozzá Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Egy kivételével minden napirendi pontot egyhangú igennel fogadtak el a tagok. Ezen az ülésen több mint egymillió forintért sikerült értékesíteniük az ingatlanokat. A közeljövőben sűrűbben terveznek ilyen üléseket tartani, hiszen az önkormányzathoz rendszeresen érkeznek be ezek a megkeresések.