A hónap utolsó szerdáján ismét véradásra várták a helyieket
Egészség
2023. szept. 27.

A hónap utolsó szerdáján ismét véradásra várták a helyieket

A hónap utolsó szerdáján ismét véradásra várta a helyieket az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete az Árpád vezér út 22-es szám alatt.

Ma déltől öt óráig várták azokat, akik véradással akartak segíteni embertársaikon. A véradás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a tudomány mai állása szerint a vér mint emberi szövet csak véradással pótolható. A vérátömlesztés egyes betegségek, műtétek és kóros állapotok során nélkülözhetetlen, sok esetben életmentő beavatkozás. Már egyetlen véradással akár három emberélet is megmenthető, hiszen a levett vérből háromféle vérkészítmény állítható elő. Egy volt, rendszeres véradó korából adódóan már nem tudott most segíteni, de úgy gondolta, hogy egy kis csokoládéval kedveskedik azoknak, akik eljöttek a mai eseményre.

„A mai véradás alkalmával az irodánkba bejött egy véradónk, aki szeretne felajánlani a véradóknak csokit és kávét, ezt nagy szeretettel köszönjük neki. A mai véradáson ezt a csokoládét és kávét ki is fogjuk osztani a véradók körében, akik ma eljönnek ide az Árpád Vezér út 22/C szám alá” - mondta Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Egy felnőtt ember szervezetében öt-hat liter vér kering, melyből körülbelül egy fél liter a tartalék. Véradás során 450 ml vért vesznek le, így ezt a mennyiséget a szervezet könnyen tudja pótolni. Fontos kiemelni, hogy ez nem egy laboratóriumi vér mintavétel, nem kell üres gyomorral menni, hanem a megszokott módon kell étkezni. A véradás előtt ajánlott sok folyadékot fogyasztani. Volt, aki első alkalommal érkezett, de a legtöbben rendszeres véradóként térnek vissza.

„Én nagyon fontosnak tartom a véradást, én már nem első véradó vagyok, mi rendszeresen járunk a férjemmel vért adni. Úgy gondoljuk, hogy ezzel is tudunk segíteni olyan embereknek, akiknek nagyon sürgősen, hirtelen kell vér. Illetve én azt javaslom, és azt próbálom az embereknek is sugallani, hogy ez annyira jó, és jöjjenek el, mert nagyon jó érzés. Amikor néhány nappal azután, hogy leadtuk a vért, már jön egy SMS, hogy felhasználták a vérünket, és kiküldték valamelyik kórházba. Nagyon jó érzéssel tud eltölteni, hogy ilyen módon segítünk embertársainkon” - hangsúlyozta Angyalné Vincze Éva.

A férfiak évente ötször, a nők évente négyszer adhatnak vért. Azok lehetnek donorok, akik betöltötték 18. életévüket, de még nem múltak el 65 évesek, és testsúlyuk eléri az 50 kilogrammot. Nagyon fontos, hogy két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. A hazai egészségügyi intézmények szükséglete évente körülbelül 400 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátás országosan napi 1600-1800 véradó részvételével lehetséges.