Véradást szerveztek ma az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság falai között
Egészség
2023. szept. 21.

Véradást szerveztek ma az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság falai között

Véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. A tűzoltók mellett mentősök és rendőrök is eljöttek.

Ma délelőtt az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon szerveztek véradást, hogy a dolgozók munkájuk mellett ilyen módon is segítsenek embertársaikon. A Vöröskereszt helyi szervezete és a tűzoltók már 2017 óta működnek együtt. Az évek során egymást segítve jó kapcsolatot alakítottak ki.

„Hát én, mint a Vöröskereszt képviselője nagyon büszke, és egyben nagyon hálás is vagyok a tűzoltóságnak, hogy a mai napon itt lehet a véradás. Ugyanakkor nagyon nagy köszönettel tartozunk nekik, hiszen nem csak a tűzoltóság, de a mentőszolgálat, illetve a rendőrség dolgozói is képviseltetik magukat. Hétköznap is életeket mentenek, és a mai napon is felveszik ezt a láthatatlan köpenyt. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy megjelentek itt a dolgozók, és adják a vérüket, ezzel életeket mentve” - mondta Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi vezetője.

Délelőtt 10 órától volt lehetőség a részvételre, és másfél óra állt a véradók rendelkezésére. Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a tudomány mai állása szerint a vér, mint emberi szövet csak véradással pótolható. Az önzetlen segítők között a legtöbben rendszeresen járnak vért adni.

„Egyrészt természetesen rendszeres véradó vagyok, már amennyire természetes ez. Azt gondolom, hogy ha van lehetőségünk segíteni, akkor ezt kötelességünk is megtenni. Ez persze a civil oldala a történetnek. Ami pedig a hivatalit illeti, mivel segítő szakmában dolgozunk tűzoltóként, azt gondolom, hogy egy ilyen elkerülhetetlen felelősség nekünk, hogy amilyen módon és felületen tudunk segíteni, azt meg is tegyük” - nyilatkozta Tőkés Tamás.

A tűzoltók az egyenruhát félretéve hétköznapi emberként jöttek most segíteni másokon. De mellettük a mentőszolgálat és a rendőrség munkatársai is önzetlenül ajánlották fel az életeket mentő vért. Mint minden alkalommal, most is volt, aki irányított véradásra érkezett.

„Rendszeres véradó vagyok, többször is voltam már véradáson. Egyértelmű, hogy azért kell vért adni, hogy segítsünk a bajba jutottakon. Most jelen pillanatban irányított véradásra jöttem, így segítek azon a személyen, akinek szüksége van az én véremre” - emelte ki Török Gergely.

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat napja nem ért véget a tűzoltóságon, hiszen mentek tovább az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. épületébe. Sokan járultak ma hozzá, hogy az egészségügyben életeket mentsenek az ő vérükkel.