Hamarosan elkezdődik az Alkotmány úti orvosi rendelő energetikai korszerűsítése
Fejlesztés
2023. szept. 15.

Hamarosan elkezdődik az Alkotmány úti orvosi rendelő energetikai korszerűsítése

Átvette a munkaterületet a kivitelező, hamarosan kezdődik az Alkotmány úti orvosi rendelők, védőnői szolgálat és mentőállomás épületének korszerűsítése.

Az Alkotmány út 3-as szám alatti épületben vannak orvosi rendelők, a védőnői szolgálat és a mentőállomás is. A vakolat mindenhol pereg le a falakról. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozik egy energetikai korszerűsítésnek köszönhetően. A beruházás első egyeztetésére érkeztek azok, akik érintettek a projektben, hogy átadják a területet a kivitelező cég munkatársainak.

„Az egészségügyi központ épületében már évtizedek óta súlyos problémák vannak. Többek között a felső szinten van a mentőállomás, ami nem is erre a célra lett kialakítva, de évtizedek óta nem kapnak másik helyet az államtól, az ígéretek ellenére sem. Ennek a felújításnak köszönhetően a nyílászárók cseréjével és a tetőfödém szigetelésével nagyon sok probléma megoldódik, különös tekintettel a beázásokra és különös tekintettel a magas rezsiszámlák csökkentésére” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Egy gyors megbeszélés után a résztvevők elindultak az épületbe, hogy felmérjék a problémákat. A kivitelező cég képviselője ismertette, mit hogy és mikor fognak csinálni. Kapcsolattartókat is kijelöltek annak érdekében, hogy folyamatos legyen a kommunikáció. Magyarország Kormánya tavaly márciusban 500 millió forintos támogatást ítélt Ózd Város Önkormányzatának. Az összeget útfelújításra, önkormányzati intézmények eszközbeszerzésére és közterület-fejlesztésre költhették. Az energiaválság miatt a polgármester módosítást kért, ezt a Kormány jóváhagyta.

„Javaslatomra még a tavaly novemberi testületi ülésen elindult az a folyamat, hogy átcsoportosítsuk azt a forrást, amelyből eszközbeszerzésre lett volna lehetőségünk. Ebből a forrásból, ebből a 123 millió forintból sikerül felújítani most ezt az épületet, méltóbb körülményeket biztosítva a védőnőknek, az orvosi rendelő dolgozóinak, a betegeknek és a mentőszolgálat munkatársainak” - emelte ki dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A falfestmények igyekeznek barátságosabbá tenni az épület belsejét, jobban körbenézve azonban látszanak a beázás okozta foltok. Ilyen környezetben dolgoznak a mentősök, az orvosok és a védőnők is. Ez a részben befalazott ablak az épület belső udvarára néz. Itt is pereg a vakolat, lógnak a kábelek.

„Az épületen nagyobb felújítási munkálatok ezidáig nem történtek. Szakaszosan voltak nyílászárócserék, illetve kisebb festési munkálatok, de ez a nagy horderejű felújítás már nagyon szükségessé vált. Örülünk neki, hogy lehetőség van ilyen nagy egészségügyi szolgáltató intézményben arra, hogy színvonalasabb körülmények között végezzék az itt dolgozók a munkájukat a közeljövőben” - nyilatkozta Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója.

Hétfőn deponálással kezd a kivitelező, majd felállványozzák az épületet. A beruházás befejezésére 90 napjuk van. Ez idő alatt nyílászárócsere, födém, hő- és vízszigetelés, a belső falak festése, valamint a külső falak hőszigetelése valósul meg. A munkálatok ideje alatt a tervek szerint nem kell kiköltöznie senkinek, a szolgáltatás is zavartalanul működik majd.