Megnőtt a gyermekek megbetegedésének rátája
Egészség
2023. szept. 13.

Megnőtt a gyermekek megbetegedésének rátája

Jelentősen megnőtt a gyermekek körében előforduló betegségek száma az utóbbi hetekben. Náthához, megfázáshoz hasonló tünetek jelentkeznek a leggyakrabban.

Az iskola- és óvodakezdéssel megnőtt a betegségek száma. Leggyakoribb tünetek a lázas állapot, köhögés, orrváladékozás, torokfájás, esetleg hányinger, hányás és hasmenés. Ha ilyen sokrétű, szerteágazó probléma jelentkezik, akkor szinte kivétel nélkül vírusos fertőzés áll a háttérben. Ebben az esetben ajánlott a tüneti terápia alkalmazása, önmagában a láz nem igényel antibiotikumos kezelést.

„Általában orvos, páciens találkozásra akkor van szükség, ha a láz 3-4, esetleg 5 napnál tovább tart, vagy bővül a betegségi tünetek köre. Tehát mondjuk hányás, hasmenés is fellép. Eme utóbbinál már a kiszáradás veszélye is fennáll, főleg a labilis folyadék-elektrolit háztartással rendelkező három év alatti gyerekeknél. Tehát itt nagyon oda kell figyelni a folyadékpótlásra is, főleg, hogy ha hányás, hasmenés is társul a tünetekhez. Természetesen a betegségi tüneteknél a páciens, a gyermek, közösségből kitiltandó” - mondta dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

A vírusos fertőzésnek specifikus megelőzési módja sajnálatos módon nem létezik. Azonban alapvető higiénés szabályok betartásával, rendszeres, lehetőség szerint szabadban végzett testmozgással és vitamindús táplálkozással fokozhatjuk szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A közösségi élet megkezdésével ajánlott különböző étrend-kiegészítőket, vitaminokat is beszerezni. Ettől függetlenül a zárt térben új kórokozókkal találkoznak a gyerekek, melyek sok esetben okoznak különböző megbetegedéses tüneteket.

„Egy hét után beteg lett a kislányom sajnos. Megfázott, náthás tünetei lettek. Igazából ez várható volt, ugye most került be közösségbe. Sajnos nem tudok vele mit csinálni. Próbálom az egészséges életmódot tartani, vitaminokkal, étrend kiegészítőkkel, sok gyümölccsel és zöldséggel” - nyilatkozta Csákné Dányi Adrienn.

A beteg apróságok ápolása nagy terhet ró a dolgozó szülőkre, ettől függetlenül nem szabad közösségbe engedni, ha jelentkeznek a tünetek. Nem csak a többi gyermekre jelent veszélyt, de saját csemeténk egészségére is rossz hatással van, ha legyengülten engedjük iskolába, óvodába.