Egyre többen lesznek öngyilkosok
Hírek
2023. szept. 11.

Egyre többen lesznek öngyilkosok

Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja. Az elmúlt időszakban Ózdon is megszaporodott a rendkívüli halálesetek száma.

Mentális betegségek, rossz életkörülmény, depresszió, személyes válság vagy online zaklatás. Ezek mind olyan kockázati tényezők, amelyek az öngyilkossággal kapcsolatosak. Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A WHO adatai szerint világszerte évente körülbelül 800 000 ember oltja ki a saját életét, és még ennél is többen tesznek kísérletet erre. A Kék Vonal által működtetett lelkisegély-szolgálat tapasztalati szerint az elmúlt években folyamatosan emelkedik azon tizenévesek száma, akik önagresszív gondolatok, késztetések miatt kérnek segítséget az anonim csatornákon – írja az NMHH. Ózdon is számtalan olyan fiatal van, aki önkárosító magatartást mutat. Ez akár alkoholizmus, falcolás vagy nyugtatók szedése is lehet. Az önbántalmazást egyfajta stresszmegküzdési módszerként használják. Nem az öngyilkosság a cél, de előfordult már, hogy a végletekig ment egy-egy ilyen tevékenység.

„Ez egy több éves pszichés terheltség a fiatalok esetében, ami abból adódik, hogy van egy családi elhanyagolás, amikor a szülő és gyermek kapcsolat valamilyen oknál fogva sérült, majd bekerült egy iskolai közösségbe, egy baráti közösségbe és ugye a szerepkonfliktusok, amibe bele kerülnek ezek a fiatalok, egy vívódást követően olyan problémákat és feszültségeket okoznak, amivel önmaguk már nem képesek megbirkózni. Nem ismerik fel a problémát, nincsenek stresszkezelési és problémakezelési stratégiáik. Vagy ami van, az hibás és sérült” - mondta Pataki Gabriella, ifjúsági védőnő.

A legnagyobb segítség a fiatalok számára a szeretetben és az odafigyelésben rejlik. Azonban bármelyik korosztályról beszélhetünk, az öngyilkosság vagy annak gondolata ugyanis életkortól és nemtől függetlenül bárkinél megjelenhet. Idén az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai több mint húsz esetben vonultak ki rendkívüli halálesethez, amelyből több mint tíz alkalommal feltehetőleg saját maguk vetettek véget életüknek.

„Ha valaki olyat tapasztal a lakókörnyezetében, család vagy baráti körében, hogy öngyilkossággal fenyegetőzik vagy arra utaló jeleket, kijelentéseket tesz, akkor mindenképpen forduljon megfelelő szakemberekhez, esetleg a rendőr hatósághoz, de semmiképpen ne hagyjuk magára és ne hagyjuk, hogy eme cselekedetét végig vigye” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Augusztus elején két ilyen eset is volt a városban. Az egyik a Nemzetőr úton történt. Az ötvenes éveiben járó férfi zuhanását a közelben lévő vendéglátó egységből is látták. Az ott tartózkodók értesítették a rendőrséget. Néhány nappal később a Vasvár út kettes számú társasházánál helyszíneltek újra a rendőrök, ahová még mentőhelikopter is érkezett, a szakembereknek azonban nem sikerült újraéleszteni az idős hölgyet, aki a hetedikről zuhant ki. Az utcában májusban is történt egy hasonló eset. Ekkor egy 57 éves férfi vesztette életét. A rendőrök kegyeleti okok miatt kék sátrat húztak felé. Ez csak néhány a tragikus esetek sorából, de ez is mutatja, milyen sokan választják ezt az utat. Figyeljünk egymásra, segítsünk társainknak és járjunk közösségbe. Keressünk és adjunk célt másoknak is, hogy se mi, se a környezetünkben élők ne kerülhessenek ilyen helyzetbe.