Idő a nyakamon - festménykiállítás nyílt a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2023. szept. 10.

Idő a nyakamon - festménykiállítás nyílt a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Idő a nyakamon címmel Wéber Zsóka, helyi képzőművész önálló kiállítását nyitották meg a hétvégén a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A tárlatot Teleki Klára művészetpártoló nyitotta meg.

Gitárzene dallamaival kezdődött az a tárlat, amely Wéber Zsóka helyi képzőművész alkotásaiból nyílt a hétvégén. A Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban két évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, hogy időszaki kiállításoknak ad helyet. Korábban a magyar filmtörténet két ikonikus alakját, majd a bányászat múltját mutatták be, melyeket nagy látogatottság övezett.

„Nagyon fontosnak tartjuk itt az NFÉ-ben, hogy a kultúra különböző szegmenseit, területeit behozzuk a falaink közé, a meglévő állandó kiállításunk mellé és ezáltal valóban nyitottá tegyük a ezeket az alkotásokat, műveket bárkinek elérhetővé és látogathatóvá. Azonkívül pedig volt egy nagyon érdekes kapocs, ami később derült ki Zsókával. Láthattok itt egy festményt, amit ő tíz évvel ezelőtt festett az akkori alkotótáborban, amit itt tartottak a gyár területén, és akkor ez az épület még romos állapotban volt” - mondta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az önálló kiállítást Teleki Klára művészetpártoló nyitotta meg, aki figyelemmel kíséri Wéber Zsóka alkotásait, és már gyermekkora óta érdeklődött az alkotóművészet iránt. Művei számos elismerésben részesültek, és megannyi önálló kiállítással büszkélkedhet.

„Egy összefoglaló, visszatekintő kiállítás én úgy gondolom. Minden művész életében vannak ilyen életszakaszok, amikor aktívabb és összejön egy képanyag, amit lehet mondani, hogy egy megelőző életszkaszának a munkái. Szerintem ez egy nagyon jó út, amin ő halad, és felfelé vezet az útja úgy gondolom” - fogalmazott Teleki Klára, művészetpártoló.

A kiállítás azért kapta az Idő a nyakamon címet, mert az alkotó mint mondta, így hívja fel a figyelmet arra, hogy ebben a rohanó világban mindenre tudjunk időt szakítani. Meg kell találni a megfelelő hangsúlyt a művészet, a tanulás, a munka, a család és a barátok között.

„Nem szeretem azt kimondani, hogy ez egy életműkiállítás, de valahogy az esszenciát én most elhoztam. Igaz, hogy a képek zöme az utóbbi három év termése, de itt vannak az elkészült könyveim, pontosan négy darab. Illusztrációs, címlaptervezős. Az illusztrációkból készült akvarellek, amik 2019-es munkák, és mindössze két darab olyan képem van, ami 2019 előtt készült” - emelte ki Wéber Zsóka, helyi képzőművész.

Wéber Zsóka igyekezett úgy válogatni aképeit, hogy a mai modern lakásokban is elhelyezhetőek legyenek. A kollázsok és az egyszerű fekete-fehér alkotások nyugalmat árasztanak és gondolkodásra késztetik a szemlélőt. A kiállítást bárki megnézheti a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nyitvatartási idejében.