Olasz középiskolások látogatták meg a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodát
Oktatás
2023. szept. 8.

Olasz középiskolások látogatták meg a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodát

Olasz középiskolás diákok érkeztek tegnap a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodába. Finom ebéddel várták a külföldi csoportot és zenés, táncos műsorral is kedveskedtek számukra.

Nagy öleléssel fogadta az egyik kisfiú az olasz vendégeket, miután kiszálltak a buszból a hosszú út után. 52 középiskolás diák érkezett a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodába tegnap délután. A Fokoláre mozgalom keretében már korábban is járt egy másik csoport az intézményben. Az akkori találkozás olyan nagy sikert aratott, hogy a napokban Magyarországra érkezett csoport is mindenképp szeretett volna eljönni Ózdra.

„Második alkalommal érkezik iskolánkba egy olasz középiskolai, mondhatni zarándok csoport. Bár ezek a gyerekek nem az egyházi relikviákat keresik fel Magyarországon és Közép-Európában, hanem inkább a világháborús és hidegháborús emlékeket, és ezeknek az emlékhelyeit kívánják megtekinteni, illetve azt, hogy Közép-Európában hogy éltek ezek az emberek ezután a történelmi időszak után. De természetesen a most élő emberekre is kíváncsiak” - emelte ki Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Az iskola vezetősége nagy örömmel fogadta az olasz diákokat, akiket egy finom ebéddel vártak a hosszú utazás után. Ezt követően az intézmény aulájában köszöntötték őket zenés, táncos előadással. A Győztes Bárány elnevezésű ózdi katolikus közösség egy jó hangulatú műsort vitt színpadra, melybe bevonták a vendégeket is. Majd a roma kultúra ismert táncát mutatták be a fiatalok, amit természetesen cigányzenére roptak. A mostani látogatást egy nemzetközi hálózat tette lehetővé, mely a béke kultúrájának előmozdításáért tevékenykedik.

„Még soha nem jártam Magyarországon ezelőtt, de az egyesületnek köszönhetően kijelöltünk néhány helyszínt, ahová elutaztunk, hogy segítséget nyújtsunk. Ezzel egyidejűleg történelmi emlékhelyeket is felkeresünk. Voltunk többek között Auschwitzban, Kijevben és Krakkóban is. Ezeket a városokat nem csak meglátogattuk, de segítettünk árváknak és zsidó közösségeknek is egész Kelet-Európában. Kifejezetten szerettünk volna kapcsolatba kerülni roma emberekkel is, hogy megtudjuk, mekkora a szakadék a kultúráink között, és mi az, amit tanulhatunk egymástól” - mondta Davide Marasca.

Kocska Ágnes igazgatót egy csodás díjjal is meglepték, melyet olyan intézményeknek adnak át, ahol sokat tesznek a hátrányos helyzetű emberekért. A mostani találkozó is sikeres volt, hiszen előreláthatólag néhány hónapon belül ismét szeretnének az olasz vendégek városunkba látogatni.