Síppal dobbal címmel élményórát tartottak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2023. szept. 7.

Síppal dobbal címmel élményórát tartottak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Síppal dobbal címmel élményórát tartottak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Bese Botond dudakészítő és Babinecz Sándor néptáncos voltunk városunk vendégei.

Bese Botond, népi iparművész és népi hangszerkészítő mester és Babinecz Sándor, néptáncos voltak vendégei a Nemzeti Filmtörténeti Élményparknak. A Síppal dobbal címmel megtartott élményórára a Vasvár Úti és a Bolyki Tamás Általános Iskolából érkezetek tanulók, akik aktívan részt vettek a nem mindennapi foglalkozáson, ahol többek között a magyar pásztorkultúrával ismerkedhettek meg a gyerekek.

„Fontosnak tartjuk, akár filmeken keresztül, akár a kultúra más területéről olyan programoknak a szervezését, ami nem kizárólag a hagyomány őrzését, hanem hagyományok megélését biztosítja és a hagyományok megélését garantálja. Így a mai programunk is egy ilyen nagyon érdekes izgalmas élményóra, amit elsősorban a diákoknak szerveztünk alapvetően arra is fókuszálva, hogy a tanévkezdés során megindítsuk a motivált inspiratív jelenlétet” - mondta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Bese Botond több hangszert bemutatott a gyerekeknek, akik nagy figyelemmel hallgatták előadását.

„A pásztorság hangszereivel foglalkozom. Furulyával, dudával, a kanászkürttel. Dudakészítő is vagyok. Erre fűztem fel az előadásomat, hogy a magyar népi hangszereknek azt a műfaját, amely a pásztorzenéhez tartozik, mutassam be egy kicsit a gyerekeknek a hozzátartozó népmesékkel, a technikai érdekességekkel, hogy hogyan keletkezik a hang és hogyan szólal meg, valamint a különbségekkel, az európai dudahagyományt és a magyarországit bemutatva” - emelte ki Bese Botond, népi iparművész és népi hangszerkészítő mester.

A rendhagyó élményóra táncházzal folytatódott, ahol Babinecz Sándor néptáncos, somogyi táncokat és kanásztáncot mutatott be a diákoknak, természetesen Bese Botond segítségével.

„Sok gyerek volt és azt láttam, hogy a gyerekek nagy többsége először találkozik ezzel a műfajjal testközelből. Az volt a tapasztalatom, hogy így ismeretlenül is szívesen beálltak táncolni. Minden gyerek szeret mozogni, hogyha hall bármilyen zenét. A gyereknek még nincs semmi más verziója, semmilyen más műfajjal kapcsolatban. Nagyon bízom abban, hogy ezek a gyerekek láthatóan jól érezték magukat. Aki itt volt ma, az látta és hallotta” - fogalmazott Babinecz Sándor, néptáncos.

A témával az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című magazinja bővebben is foglalkozik majd.