Balog Zoltán Ózd Város Díszpolgára - A református püspök az Ózdi Református Templomban vette át a kitüntető címet
Város
2023. aug. 27.

Balog Zoltán Ózd Város Díszpolgára - A református püspök az Ózdi Református Templomban vette át a kitüntető címet

Balog Zoltán a város legújabb díszpolgára. A képviselőtestület még 2014-ben adományozta neki a kitüntetést. Akkor politikusként nem vette át a díjat, püspökként azonban örömmel fogadta az elismerést.

A megszokottaknak megfelelően indult ma az istentisztelet a református templomban. Keresztelő is volt. Csikainé Mihalik Éva lelkipásztor mellett azonban Balog Zoltán püspök is prédikált.

„Isten nekünk ajándékot ad, és a legnagyobb ajándék az, hogyha a helyünkön vagyunk, hogyha ott vagyunk, ahová az életünket teremtette. Ez nem feltétlenül egy földrajzi hely, de az is lehet. De mindenképpen egy olyan élet, amelyben biztosak vagyunk abban, hogy ott ahol vagyunk, az amit teszünk, az Istennek az akaratával, az ő tervével szinkronban van, összeillik” - emelte ki Balog Zoltán, református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke.

Az Istentiszteletet követően ezen a helyszínen egy ünnepi ceremóniára is sor került. Az országgyűlési képviselő, a polgármester, egy másik püspök és a képvislő-testület több tagja is helyet foglalt a padsorokban, hiszen ünnepélyes keretek között most adták át Balog Zoltánnak az Ózd Város Díszpolgára kitüntető címet. A Magyar Református Szeretetszolgálat Cigánykórusa énekelt, majd Janiczak Dávid polgármester mondott köszöntőt.

„Mindig is szükség volt, és továbbra is szükség lesz olyanokra, akik utat mutatnak, akik élen járnak, akik ezerszer több követ hordanak el, mint mások. Őket választjuk meg díszpolgárnak, ők azok, akik példaként szolgálnak, akikre érdemes felnézni, akik előtt főt hajtunk, akik kiérdemlik tiszteletünket. Örülök, hogy a mai napon egy olyan esemény részesei lehetünk, amelynek során köszönetünket fejezzük ki valakinek, aki szűkebb pátriánkból indult el útjára, és aki sohasem felejtette el ezt” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Pásztor Dániel, tiszáninneni püspök mondott laudációt, majd az Ózdon született, gyermekéveit pedig Nekézsenyben töltő Balog Zoltánnak, Janiczak Dávid polgármester adta át a kitüntetést. A Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerülete püspökének, a Zsinat lelkészi elnökének a képviselő-testület, a városunknak országosan és határainkon túl is hírnevet szerző kiemelkedő tevékenysége, példás életútja, valamint Ózd város érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként adományozta az Ózd Város Díszpolgára kitüntető címet.

„Kedves ózdiak és nekézsenyiek! Mindenekelőtt nemcsak megtisztelő, hanem megható is, hogy itt állhatok. Azon gondolkoztam, hogy van az, hogy az ember 14 éves korában elkerül a falujából, elkerül a vidékéről, és azután egész életében úgy gondolja, hogy ő ózdi és nekézsenyi. Pedig már sokszorosa telt el annak az időnek, amit az ember otthon töltött” - fogalmazott Balog Zoltán, Ózd Város Díszpolgára.

A díszpolgári ceremónián fellépett Nekézseny község kórusa is, majd Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott a zárszót.

„Úgy ismertelek meg, mint aki nem futamodik meg a gondok elől és nem szégyelli kimondani azt, ami olykor fájó és nehéz, de megoldásra váró kérdés. Jó volt osztozni veled ezekben az órákban és napokban és én úgy gondolom, úgy érzem, sok olyan pillanat vár még ránk, amely megoldást kell szüljön. Vannak még gondjaink, amelyeket közösen kell megoldanunk” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az ünnepség végén az Ózdi Református Egyházközség is köszöntötte a város díszpolgárát és feleségét, Judit asszonyt. A program szeretetvendégséggel zárult. Hosszabb interjút a kitüntetettel szeptember 4-én, hétfőn este láthatnak az Ózdi Városi Televízió Háttér című műsorában.