Államalapítás, Szent István király, új kenyér
Kultúra
2023. aug. 21.

Államalapítás, Szent István király, új kenyér

Újra együtt ünnepeltek az ózdiak augusztus 20-án az Ifjúsági Parkban. Megáldották, majd megszegték az új kenyeret, ezt követően pedig a résztvevőket is megkínálták belőle.

Janiczak Dávid polgármester köszöntötte a II. Szent István Lovas Zarándoklatról hazatérő hagyományőrző huszárokat, akik egy hete indultak útnak a lengyelországi Felsőlipnicából. Ezt követően a huszárok és a helyi táncegyüttesek tagjainak gyűrűjében vonultak fel a színpadra. Városunk vezetői és az egyház képviselője mellett az ünnepségen jelen volt Krzysztof Chmura, a lengyelországi Felsőlipnica település vezetője is. A Himnusz dallamai az Ózd Városi Vegyeskar előadásában csendültek fel.

Szombaton három óra után nem sokkal a hagyományoknak megfelelően az államalapítás és Szent István király ünnepén az új kenyeret is megszegték településünkön. A program ezen része alatt az Ózdi Néptánc Egyesület, a Szabad Szombat Táncegyüttes és a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület működött közre. Elsőként Janiczak Dávid polgármester szólt az ózdiakhoz.

„Szent István olyan államot épített, amely kirabolva, elrabolva, szétválasztva is a hagyományaiban egy. Olyan összetartozást épített, s olyan történelmet alapozott meg Magyarországnak, hogy ezer évvel később idegen ajkúak között, teljesen más államban a magyar hagyományokat tartják” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester ünnepi beszédét követően átadta a szót a lengyel Felsőlipnica település vezetőjének, Krzysztof Chmura-nak, hogy néhány szóban köszöntse városunk polgárait. A lengyel vezető szavait Janiczak Dávid tolmácsolta az ózdiaknak.

„Kedves ózdi lakosok. Nagyon szépen köszönöm ezt a rendkívüli meghívást és a lehetőséget, hogy önökkel lehetünk ma Ózd város ünnepségén. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy megoszthatom történelmünk azon részét, mely összeköti az önök városát egy másik bájos régióval, a lengyelországi Árva megyében található Felsőlipnicával” - emelte ki Krzysztof Chmura, Felsőlipnica település vezetője.

Az ünnepi köszöntők után Szőke Gábor római katolikus plébános könyörgését hallgathatták meg a résztvevők.

„Eléd hoztuk az új kenyereket. Hálánk jele, amikor rá szent fiad jelét rajzoljuk, és hálás szívvel, örömmel fogyasztjuk. Nem csak kérni, de megköszönni is akarjuk a mai napon az új kenyeret neked, aki gondunkat viseled. Hálát adunk mindazok munkájáért, akik szántottak, vetettek, arattak, szállítottak, őröltek, dagasztottak, sütötték, hogy illatos ajándékaid mindennap asztalunkra kerüljenek” - fogalmazott Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Szőke Gábor atya megáldotta az új kenyeret, melyből ezúttal kettő került az asztalra, így kötve szorosabbra a kapcsolatot lengyel barátainkkal. Az új búzából készült, nemzeti szalaggal átkötött „cipót” Janiczak Dávid polgármester szegte meg. A lengyelországi vendégek a magyar szokásokat ismerve és tiszteletben tartva, külön kenyeret sütöttek, és hoztak el Ózdra, melyet a megszentelés után Krzysztof Chmura vágott fel. A város vezetői, a megjelent önkormányzati képviselőkkel együtt a közönséget is megkínálták az új kenyérből.