Új helyszínen tartják meg a XI. Barkóság Konferenciát
Kultúra
2023. aug. 17.

Új helyszínen tartják meg a XI. Barkóság Konferenciát

Új helyszínen tartják meg a XI. Barkóság Konferenciát. A legutóbbi előadás sorozatnak a Borsodszentgyörgyi Kultúrház adott otthon, a mostani Hangonyon lesz.

A XI. Barkóság Konferenciának idén a Hangonyi Kultúrház ad otthont. A szeptemberi program szakmai védnöke: Prof. Dr. Paládi-Kovács Attila, professor emeritus, etnográfus, akinek nevével fémjelzett előadás-sorozatra már most nagy az érdeklődés. Eddig tizenegy előadó regisztrált a konferenciára, melynek előkészületei javában folynak, ebben az évben időben el tudták kezdeni a szervezők. A két levezető elnök, dr. Alabán Péter és dr. Nagy Péter történészek lesznek.

„Ez a tudományos igényekkel megtartott, most már több mint tíz éve létező konferencia egy újabb vidéki helyszínen kerül megrendezésre. Hangonyon még korábban nem volt ilyen, úgyhogy nagy örömmel szolgál számunkra, hogy a borsodi barkóságnak egy olyan területén tarthatjuk meg ezt a konferenciát, ami megint vidéki helyszín és olyan előadókkal, akik közül nyolcnak tudományos fokozata is van. Úgyhogy egyre rangosabb ez a konferencia, bízunk benne, hogy az érdeklődés idén is nagy lesz nemcsak a helybeli, hanem az ózdi vagy a környékbeli tudományt kedvelő lakosok részéről is” - hangsúlyozta dr. Alabán Péter, történész.

A témák is figyelemfelkeltőek, hiszen Hangony és Szentsimon történelmének eltérései és közös eseményei, Néprajzi kutatások a Hangony-völgyben, A Barkóság falvai Bél Mátyás ország leírásában címet viselik, de a Hangonyi családról is hallhatnak érdekes és különleges információkat a vendégek. A XI. Barkóság Konferencia előadói Ózd hírnevét a közeljövőben külföldre is elviszik, hiszen a történészek Linzben az 58. Nemzetközi Munka- és Társadalomtörténeti Konferencián is részt vesznek, majd Kolozsváron, az Európai Vidéktörténeti Szervezet nemzetközi konferenciáján, „Vidéktörténet 2023” címmel.

„Nagy megtiszteltetés ért bennünket, mivel dr. Alabán Péter kollégámmal szeptember közepén Kolozsváron részt vehetünk egy nemzetközi konferencián, ahol például az Ózd környéki bányásztársadalomról, a bányászfalvakról fogok beszélni a XX. század első feléig, ugyanis a bányászfalvakban nemcsak bányászok éltek, hanem éltek olyanok, akik a gyárba jártak dolgozni és éltek iparosok, földművesek. Arról is szó lesz, hogy ez a társadalom hogyan épült fel, milyen volt közöttük a viszony és kik voltak, akik jobb módban éltek. Kicsit népszerűsíteni fogom Ózdot és környékét” - mondta dr. Nagy Péter, történész.

A Kolozsváron megtartott előadásokon többek között arra keresik majd a választ, hogy hogyan változott a foglalkozási struktúra és az életstratégiák a falvakban élők számára, vagy milyen hatással volt az iparosítás a falusi társadalomra. A konferenciákkal egy későbbi időpontban, az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című magazinja is foglalkozik majd.