Két kutyát foglaltak le és több mint egymillió forintos bírságot szabtak ki két állatkínzóra
Hírek
2023. aug. 11.

Két kutyát foglaltak le és több mint egymillió forintos bírságot szabtak ki két állatkínzóra

Több mint egymillió forintos bírságot kaptak az állatkínzók. A rendőrség, a rendészet és az ebtelep munkatársai két helyszínre vonultak ki, ahol egy-egy négylábút vettek el gazdáiktól.

Óvatosan csalogattak magukhoz egy kutyát az ebtelep munkatársai ma délelőtt. Az állaton látszott, hogy nagyon fél, de készségesen hagyta, hogy levegyék róla a láncot. Üvegszilánkokon, szemétkupac között, a saját ürülékében lakott. Lánca alig ért ki az épületből. Gazdája embertelen körülmények között tartotta. A rendészet és a rendőrség is kivonult. Mivel nem találták otthon a gazdát, a felszólítást az ajtajára tűzték. Több mint hétszázezer forintos bírságot kapott, ugyanis korábban a járásbíróság is indított eljárást ellene állatkínzás vétsége miatt.

„Figyelmeztetések ellenére sem tartották be azokat a szabályokat, amiket kellett volna. Nincs ól, láncon van a kutya, rövid láncon van, nincs előtte tál és komoly bírságot is kaptak amellett, hogy elkoboztuk a kutyát. Több százezer forintos bírsággal számolhatnak” - mondta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

Félénken bár, de boldogan csóválta a farkát a kutya, miután kihozták eddigi helyéről. Nemcsak Somsályon jelent meg a hatóság ma, hanem Szennán is. Többszöri felszólításra sem jött ki senki az itteni családi házból, így a rendőrség munkatársai elindultak be az udvarra. Végül előkerült a tulajdonos is. Az ilyen esetekről általában lakossági vagy hatósági bejelentések érkeznek, ezeket vizsgálják ki a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szociális Osztályának szakemberei.

„Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során azt tapasztaljuk, hogy az állatvédelmi szabályok megsértése fennáll, abban az esetben mivel hiányosságokat tapasztalunk, első körben kötelezésre kerül sor” - nyilatkozta Mihali Zsuzsanna, a Hatósági és Szociális Osztály osztályvezetője.

Ezt követően ellenőrzik a tulajdonosokat. Ha nem tettek eleget a felszólításnak, kiszabják a bírságot, ami akár több százezer forint is lehet. Ha az állattartónál újra felmerülnek ezek a problémák, a büntetés újra kiszabható. Ebben az esetben azonban legalább a másfélszeresét fogja megkapni. A jövőben is lehet majd ilyen akciókra számítani.