Komposzt formájában kerül vissza a zöldhulladék a város közterületeire
Város
2023. aug. 9.

Komposzt formájában kerül vissza a zöldhulladék a város közterületeire

Gyűjtik a város közterületeiről a levágott zöldhulladékot az ÓVI munkatársai. A komposztáló telepre évente három-négy ezer tonna ilyen anyagot szállítanak be.

Folyamatosan szállítják a közterületeken felgyűlt zöldhulladékot az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a Kovács-Hagyó Gyula úton található komposztáló telepre. A nyár folyamán leginkább a fűvágásból származó nyesedéket dolgozzák fel, majd az ősz beköszöntével inkább már falevél jön ide nagyobb mennyiségben. A vihar okozta károk miatt az utóbbi időben egyéb hulladékok is kerültek a telepre.

„Most különösen a vihar esetén nagyon sok gallyat szállítottunk be, amit aprítékolunk, és utána kerül majd felhasználásra. Összességében elmondható, hogy ami bekerül zöldhulladék, azt átvizsgáljuk, megszabadítjuk az idegen anyagoktól, a kőtől, illetve szeméttől, ami belekerül sajnos. Aztán felhasználjuk a prizmák előállítására, illetve készítésére. Füvet, falevelet és nyesedéket vegyesen rakunk a prizmákba” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Összesen 12 prizma található a telephelyen. Ez körülbelül 6-8 hónap múlva készül el, melyet rostálnak, ezután pedig felhasználnak. A város több területére is kerül a komposztból.

„Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény komposztáló telepéről kikerülő komposztot a város zöldterületeire visszük, ott visszaforgatjuk tulajdonképpen a virágágyásokba. Ezzel javítjuk a minőségét. Illetve különböző telephelyeinkre, így a gyógynövény kertészetbe, a Drótos-tetőre, illetve a Győzelem úti kertészetünkbe is szoktunk vinni” - emelte ki Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

A komposzt visszaforgatása számos előnnyel jár. Javítja a talaj minőségét és növeli annak vízmegkötő képességét. Segíti az ökológiai egyensúly fenntartását is, hiszen csökkenti a hulladék mennyiségét a szeméttelepeken.