Királd nevezetességeit festették meg az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai
Kultúra
2023. aug. 9.

Királd nevezetességeit festették meg az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai

Királd nevezetességeit vitték vászonra az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai, akik festőtáborukat a településen töltötték. Egy hét alatt közel ötven alkotás született.

Vászonra festették Királd épületeit, kanyargós utcáit, a híres szerelmes út egy szeletét, a Szent Imre katolikus templomot, de életképek is ecsetvégre kerültek, hiszen alkotótábor helyszíne volt a közel hétszáz lelket számláló kisfalu, melyet az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai látogattak meg. Festőtábornak adott helyet a királdi Művelődési Ház épülete egy héten keresztül.

„Zupkó Andrásné Enikő polgármester asszony meghívására érkeztünk, ez legalább három éve terveződik és vágyakozunk ide, mint művészek, hogy ezt a gyönyörű szép kis falut megfesthessük. Sikerült is, tizenketten voltunk. Az Ózdi Képzőművészeti Egyesületnek a tagjai és volt egy vendég kislány is, akit szeretettel vártunk és fogadtunk. Gyönyörű a falu, erre nem is számítottunk, mert hogy kis falut gondoltunk, de olyan hosszúak az utak és az egész település. Én azt gondolom, hogy mindenki remekül szerepelt, ha szereplésnek lehet mondani, hiszen egymás előtt festettük a tájakat és az épületeket. Nagyon jó ellátást és gyönyörű műtermet kaptunk a polgármester asszonytól, és én úgy gondolom, hogy ha önök is meglátják majd az alkotásokat, akkor magától értetődik, hogy visszavágyunk” - mondta Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

Már több éves hagyomány az egyesület életében, hogy minden év augusztusában egy közeli települést látogatnak meg. A táborban több mint tízen vettek részt, akik az egy hét alatt fotókat, vázlatokat készítettek a település több pontján, az általuk kiszemelt témákról. Aztán vagy a helyszínen, vagy a Művelődési Házban festették vászonra. Voltak, akik a régiek mellett, új technikával is kísérleteztek.

„Én Bárdos Péternek a tanítványa vagyok, ő tagja az Ózdi Képzőművészeti Egyesületnek és ő általa jöhettem én is ebbe a táborba, voltam idén is és tavaly is. Egy pár napot itt töltöttem és lefestettem a helyi katolikus templomot” - nyilatkozta Soós Gabriella.

A királdi emberek úgy tartják, egy ékszerdobozban élnek, hiszen a községet körülölelik az óriási tölgyek, a sima törzsű bükkfák a réteken pedig színes mezei virágok pompáznak. A régi pincesor romantikus miliőt kölcsönöz a tájnak, ami igazán különleges élményt nyújtott az alkotóknak.

A Királdi Önkormányzat meghívásának nagy örömmel tett eleget az Ózdi Képzőművészeti Egyesület. A táj szépsége adta lehetőségeken túl azért is, mert a helyiek fontosnak tartják a bányászhagyományok megőrzését, ápolását és továbbadását. Az elkészült alkotásokat a nagyközönség is megcsodálhatja, hiszen a bányásznapi ünnepség egyik kiemelkedő programja lesz az Art Placc című kiállítás, ahol az itt készült festményekből nyílik tárlat.