Kohász hagyományok
Kultúra
2019. máj. 24.

Kohász hagyományok

Emléktábla-avatással vette kezdetét a 11. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia programja a Digitális Erőműnél.

Az egykori gyár fújásának hangjával vette kezdetét az ünnepség ma reggel a Digitális Erőműnél. A himnusz sorait követően dr. Csobod László, a volt Ózdi Kohászati Üzemek műszaki igazgatója ismertette a gyár fejlődésének fontosabb momentumait. Szavain keresztül szinte megelevenedtek az emlékek.

„A történet eleje egy kis falu határában 1847-ben száz munkással induló vasfinomító gyár. A vége egy negyvenháromezer fő lakosú iparváros, tizennégyezer vasgyári dolgozó, évi 1,4 millió tonna acélgyártó kapacitás és 1,2 millió tonna hengerelt készáru gyártás” - emlékezett vissza dr. Csobod László, az egykori ÓKÜ műszaki igazgatója.

Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre mindenképp szerette volna a gyár tárgyi és szellemi értékeit megőrizni az utókornak. Riz Gábor országgyűlési képviselő beszédében saját emlékeit elevenítette fel azokból az időkből, amikor a kohászat működése egybeforrt a városéval.

„Én megéltem azt, amikor a maradványokon, a maradék vagyonból megpróbáltak vállalkozások újraépülni, és megpróbálták azt a tudást és szellemi tőkét itt tartani, amit hála istennek maradt ebben a városban. Én büszke és boldog vagyok, hogy a magunk múltját visszük a vállunkon, mert ez egy büszke múlt” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Riz Gábor és dr. Csobod László leleplezték az új emléktáblát, majd a megjelent szervezetek képviselői egymás után koszorúzták meg a plakettet. Ezt követően átvonultak az Olvasóba, ahol a XI. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia résztvevőit Janiczak Dávid polgármester köszöntötte. Elárulta, hogy komoly lépéseket tettek az utóbbi időben a hagyományok ápolása felé.

„A gyári dudát Ózd Város Önkormányzata évekkel ezelőtt visszakapta, pontosabban megkapta. Azóta azon dolgozunk, hogy újra meg tudjuk szólaltatni. Ez már bizonyos körülmények között sikerült is. Ezzel párhuzamosan folyamatban van a duda helyének felújítása. Önök nálam biztosan sokkal jobban tudják, hogy milyen komoly rendszer kell ahhoz, hogy a fújás közel az eredeti hangján megszólaljon” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Végül szakmai előadások kerültek sorra a kohászat múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatban. Szó esett többek között Volny József születésének 200. évfordulójáról és az Ózdi Acélművek Kft. jelenlegi helyzetéről és terveiről is.