Lecsóparti hatodik alkalommal a Görögkatolikus Parókia udvarán
Egyház
2023. aug. 6.

Lecsóparti hatodik alkalommal a Görögkatolikus Parókia udvarán

Az Úr színeváltozásának ünnepéről emlékeztek meg a az Ózdi Görögkatolikus Parókián. Az ájtatosságot követően megvendégelték a közösséget a hatodik Parókiai Lecsópartin.

Az előesti templomi ájtatosságon az Úr színeváltozásának ünnepéről emlékeztek meg. A színeváltozás nyári megünneplése nagyon jól megfelel az ünnep tartalmának. A szőlő, valamint más gyümölcsök és zöldségfélék megáldása ezen a napon jelképe a dolgok végső átalakulásának Krisztusban. A teremtett világ virágzását és gyümölcsökben bővelkedő voltát jelenti Isten örökké tartó országának paradicsomában, ahol minden átalakul majd az Úr dicsősége által. Ehhez az ünnephez kapcsolódik az is, hogy a híveket sátrak alatt vendégelték meg.

„A sátorépítés az Úr színeváltozása ünnepéhez kötődik. Üdvözítő Jézus Krisztusunk három tanítvánnyal, Péterrel, Jakabbal és Jánossal fölmentek egy magas hegyre, és ott egy színe átváltozása volt Krisztusnak, és a három tanítvány közül Péter azt mondta, hogy „Uram, jó nekünk itt lenni, építsünk három sátrat”. Nekünk is az itt lét, a jólét, az együttlét az, amely erőt ad, nem csupán itt az ünnepekben, hanem az egyszerű hétköznapokban is” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A templomi szertartást követően a gyülekezet tagjai az udvarra vonultak, ahol a sátrak alatt már terített asztal várta őket. Az étkezést természetesen egy közös imádság előzte meg, majd mindenki választhatott a szája ízének megfelelő lecsóból. A szakácsok fantáziájának köszönhetően idén ötféle lecsóval kedveskedtek a közösségnek.

„Én például kolbászos lecsót csinálok, de van itt májas, ami csirkemájjal készül. Aztán készül egy hagyományos, aztán lesz tojásos és cukkinis lecsó is. Ez az öt fajta azt hiszem, ha jól számoltam. Már nagyon sokszor csináltam, egyébként szakácsnő voltam egy iskolakonyhán, és most így vállaltam, hogy főzök külön, a fiúk meg vállalták, hogy a nagyot megcsinálják. Reméljük, hogy jól sikerült” - nyilatkozta Antalné Füleki Erzsébet.

A jó hangulatban eltöltött délutánon a gyermekekről sem feledkeztek meg. Az udvaron egy ugrálóvár fogadta őket, de volt lehetőségük pingpongozni, focizni vagy akár tollaslabdával is játszhattak. A legkisebbeknek pedig sokféle homokozó játék állt rendelkezésükre. Az Ózdi Görögkatolikus Parókia gyülekezete több tradíciót is ápol. Szilvalekvárfőző napot és a disznóvágás hagyományait is együtt éltetik a hívek minden évben. A parókiai lecsóparti közös beszélgetéssel és zenehallgatással folytatódott.