Színes programokkal ünnepelték az anyatejes táplálás világnapját az ÓMÉK-Olvasóban
Egészség
2023. aug. 4.

Színes programokkal ünnepelték az anyatejes táplálás világnapját az ÓMÉK-Olvasóban

Az anyatejes táplálás világnapját ünnepelték ma az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termében. A délelőtt folyamán számos érdekes és hasznos előadás várta az érdeklődőket.

Boldogan csúszdáztak a gyermekek délelőtt az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termében kialakított játszósarokban. Sokan kicsikkel érkeztek a mai ünnepségre. Augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. Magyarország 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. Ózdon legutóbb 2019-ben volt hasonló rendezvény, az ezt követő években a Covid miatt nem tudták megtartani. A szervezők izgatottan és lelkesen állították össze a programokat, melyeket kicsik és nagyok egyaránt élveztek és hasznosnak találtak.

„Nagyon tartalmas előadásokat hallhattunk, illetve egyéni beszámolókat is, ami mindig nagyon fontos, hogy saját élményét meséli el az anyuka. Ez sokkal hatásosabb a többi anyukára nézve is. Az egész délelőttnek az volt a mottója, hogy minél több édesanyát biztassunk arra, hogy az anyatejes táplálás mellett döntsön, illetve segítsük őket ezen az úton. Problémák esetén szakemberek hada áll a háttérben, aki segít” - mondta dr. Kósné Dargai Rita, védőnő.

A programot Vincze Hanna zongorajátéka nyitotta meg, majd Bertáné Várnay Ilona, városi kollegiális védőnői mentor köszöntötte a vendégeket. Ezután az anyatejes táplálás fontosságáról Kerepesi Judit IBCLC, diplomás szülésznő, a babahordozásról pedig Debreceni Vivien, hordozási tanácsadó tartott előadást. Janiczak Dávid polgármester is megosztott néhány érdekes tényt a témával kapcsolatban.

„Nagyon fontos az anyatejes táplálás, de az is nagyon fontos, hogy aki valamilyen oknál fogva ezt nem tudja megtenni, az ne pánikoljon, ne ostorozza magát, hiszen nem dőlt össze a világ, felnőttek már gyerekek enélkül is. Úgyhogy aki teheti, az mindenképpen az anyatejes táplálást válassza” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A rendezvényen a Dance Square Táncegyüttes latin táncbemutatóját is megtekinthették az érdeklődők, és meghallgathatták Üveges Nikolett személyes tapasztalatait és élményeit az anyasággal kapcsolatban. Pál Tibor mentőtiszt pedig tanácsokkal látta el az anyukákat a gyermekbalesetek megelőzése érdekében.

„Nagyon sok hasznos információt kaptunk itt a mentőtiszt úrtól a gyermekbalesetek megelőzése kapcsán. Ugye a baj nagyon hamar megvan, de így hátha elővigyázatosabbak tudunk lenni a gyermekekkel. Az anyatejes táplálásról meg úgy gondolom, hogy az anyatejnek minden cseppje egy kincs, függetlenül attól, hogy pár hónapig, vagy több éven keresztül tudja táplálni a gyermekét. Úgyhogy én minden anyukának javaslom, hogy ha lesz a későbbiekben ilyen rendezvény, bátran jöjjön el, mert megéri, és egy nagyon jó program így számunkra” - nyilatkozta Orbán Brigitta.

Az előadásokkal párhuzamosan elérhetőek voltak különböző szűrővizsgálatok, védőnői tanácsadás, babamegőrzés és gyermekprogramok. A csöppségek számára pedig külön pelenkázó-, és szoptató helység is biztosítva volt. Az ünnepi műsort egy zenés produkció zárta Lendvai-Bóta Nóra előadásában.