Népi iparművészet
Kultúra
2021. szept. 28.

Népi iparművészet

Fónad István műveiből nyílt kiállítás hétvégén az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban. Az alkotó több évtizede foglalkozik fa-, csont- és szarufaragással.

Főként a pásztorfaragás szépségeibe pillanthattak be az érdeklődők hétvégén. A Fónad István műveiből született kiállításon először Bartók Gábor gitárjátékát hallgathatták meg a résztvevők. Ezt követően az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Bukovinszky Zsolt mondott beszédet. Az alkotó több évtizede foglalkozik fa-, csont- és szarufaragással. Városunkban már másodszor nyílt tárlata.

„Az intézményünk kiemelkedő dolognak tartja azt, hogy a helyi történelmi és hagyományos dolgokat felkarolja, és a közönség elé terjessze. Úgy gondoltuk, hogy egy országos szinten elismert alkotónak a fa, csont és szaru műveit megmutassuk az érdeklődőknek” - mondta Bartók Gábor, az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark tárlatvezetője, múzeumpedagógusa.

A kiállított darabok között bútort, faliképet, ostort, fokost és több különböző használati tárgyat tekinthettek meg a résztvevők. Ezeken kívül láthatóak voltak azok az eszközök is, amelyekkel a műveit készíti.

„Ez egy kifogyhatatlan tárház. Itt akkora bőség van, hogy lehet válogatni a népművészetben, a fafaragásban és a pásztorfaragásban is. Vadászjelenettől kezdve nagyon sok minden van. Menyasszonytáncot és szüretet is el lehet készíteni” - emelte ki Fónad István, fa-, csont- és szarufaragó népi iparművész.

A szobrok között akadtak olyanok, amelyeket a családjáról mintázott meg. A művész az egyik általa készített kürtöt is megszólaltatta a közönség kedvéért. Ezek az eszközök jól szemléltetik azt, hogy a természet anyagaiból mit és hogyan lehet megmenteni és átalakítani. A különböző tárgyak régi hagyományokat és népi motívumokat őriznek.

„Örömmel fedeztem fel az interneten a honlapon, hogy egy ilyen kiállítás lesz. Az urat nem ismerem. Annyit tudok, hogy Szentsimonban lakik. Úgy gondoltam, hogy nekem ezt a kiállítást feltétlenül meg kell nézni” - nyilatkozta Mázikné Kőhalmi Márta.

Kisebb vágódeszkákra is rajzolt különböző motívumokat, amiket a résztvevők között osztott szét. Emellett a művész az eszközök készítési folyamatairól is beszélgetett az érdeklődőkkel. Az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban nyílt kiállítás november végéig tekinthető meg.