Találkozót szerveztek az Ózdról elszármazottaknak
Szabadidő
2023. aug. 1.

Találkozót szerveztek az Ózdról elszármazottaknak

Találkozót tartottak az Ózdról elszármazottak. A kilencedik alkalommal megszervezett eseménynek az Ózdi Horgásztó partja biztosított remek helyszínt.

Hangulatos zene és kellemes baráti beszélgetés fogadta azokat, akik a Horgásztó partján gyűltek össze az elmúlt hétvégén. A közösség több éves tradíciót ápol, az Ózdról elszármazottak találkozóját évről-évre a nyári hónapok egyikén szervezik meg, nagy sikerrel. Kiss Zoltánban 2015-ben fogalmazódott meg az összejövetel gondolata azzal a céllal, hogy mi lenne, ha közösen emlékeznének a múltra, együtt elevenítenék fel a régi történéseket. Nos, az elképzelést tettek követték, s azóta minden évben együtt töltenek egy napot.

„Kilenc éve jutott eszünkbe, hogy a régi ózdiakat, akik elmentek harminc, negyven vagy ötven évvel ezelőtt, össze kellene hozni őket valahogy. Így jött az az ötlet, hogy csináljunk egy ózdi találkozót az elszármazottakkal. Az első az Arlóban volt, utána kezdtük itt Ózdon szervezni, de ezen is változtatni fogunk, hiszen egy fesztivált szeretnénk csinálni jövőre” - mondta Kiss Zoltán, szervező.

A baráti találkozóra minden alkalommal meghívást kap Janiczak Dávid polgármester is, akivel több témát érintve beszélgetnek.

„Már kilencedik alkalommal találkoznak a távol élő ózdiak. A helyszín sokszor változó, most itt vagyunk a tó partján. Sok mindenről beszélgetnek, általában olyan információt osztanak meg egymással, ami mindenki lakóhelyén különböző. Beszélgettünk itt például a nyugati árakról, amik sokszor alacsonyabbak, mint a magyar árak, és a régi ismeretségek ápolása, sok régi történet is előkerül. Én azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy legalább évente egyszer személyesen is tudjanak találkozni, hiszen az internetnek köszönhetően digitálisan folyamatosan tartják a kapcsolatot, de a személyes találkozókat nem lehet pótolni” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Máté István már több éve Svédországban él, de minden évben hazalátogat Ózdra. Azt mondja első dolga az, hogy bejárja a város utcáit. Virágosabbnak és tisztábbnak látja szülőhelyét. Meghatódva nyilatkozott arról, hogy mennyire szembetűnő a változás.

„Amit látok, ahol én jártam nagyon szép lett. Gondolok itt arra, hogy voltam az Újváros téren, végigmentünk a Gyújtón. Aztán voltunk a Drótosnál. Nekem az nagyon szép. Beszélgettem a polgármester úrral, fel lesz újítva az út. Nekem ez fantasztikus” - nyilatkozta Máté István.

Sipos Imréné Borsodnádasdról érkezett barátnőivel, aki első alkalommal látogatott el találkozóra.

„Elhívtak a lányok a találkozóra, Hamar Csöpike, Mérész Jutka és Czimmermann Zsuzsa. Jó társaság van, jól is érzem magam és köszönöm szépen, hogy elhívtak” - fogalmazott Sipos Imréné.

Az évente egy alkalommal megszervezett találkozó idejét a naptárban mindenki pontosan bejegyzi, hogy egyéb teendőit ne erre a napra tervezzék, hiszen fontosnak tartják az elszármazottak, hogy visszalátogathatnak születésük, gyermekkoruk, vagy éppen az itt eltöltött felnőttkoruk helyszínére. Ez a nap alkalmat ad egy kicsit elszakadni a rohanó hétköznapok világától, közösen felidézni a régmúlt időket, gyökereiket, identitásukat őrizve.