Heves vita alakult ki a bizottsági ülésen
Önkormányzat
2023. júl. 25.

Heves vita alakult ki a bizottsági ülésen

Eladások, módosítások és támogatások is szóba kerültek a bizottsági üléseken. A köznevelési feladatokat ellátó ingatlanok egyházi tulajdonba adása körül heves vita alakult ki.

Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság tagjai gyűltek össze a Városháza nagy tanácstermében. Elsőként a köznevelési feladatokat ellátó intézmények egyházi tulajdonba adásáról tárgyaltak, majd a támogatások kerültek előtérbe. A civil keretet már teljesen szétosztották, a sportkeretből azonban még maradt négyszázezer forint. Két szervezet adta be kérését, amelyet most megtárgyaltak.

„Ötvenezer forintot fog kapni az asztalitenisz szakosztály felszerelésekre, hiszen tudjuk, hogy minden nagyon sokba kerül. A teremlabdarúgó tornára ötvenezer forintot szintén, ami augusztus 12-én lesz. Kupák, serlegek és ilyen apró dolgok megvásárlására szeretnék kérni. Öröm számunkra, hogy még tudunk adni” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Ezt követően a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagjainak tanácskozása következett. Az ingatlanok egyházi tulajdonba adásáról szóló napirend körül heves vita alakult ki. Egy decemberben elfogadott törvény miatt ugyanis az egyház térítésmentesen tulajdonba kérheti azokat az épületeket, amelyekben oktatási-nevelési tevékenységet folytat. Ezek Ózdon az Alkotmány Úti Óvoda, a SZIKSZI és a II. János Pál Katolikus Általános iskola épülete. Janiczak Dávid polgármester tárgyalást folytatott dr. Ternyák Csaba egri érsekkel, melyben kérte, hogy ne vegye el az összes létesítmény tulajdonjogát ingyen az önkormányzattól. Az Alkotmány Úti Óvoda épületére ugyanis már született hasznosítási terv, a tulajdonváltás azonban ezt megakadályozta volna. Az érsekkel folytatott másfél órás tárgyalás során ez ügyben egyezség született. Elmondása alapján a SZIKSZI is szóba került, azt ugyanis az önkormányzat maga építtette a lebontott életveszélyessé vált egység helyébe, könyv szerinti értéke 1 milliárd Ft, amit nem szerettek volna ingyen átadni. A bizottság elnöke Kiss Sándor kifejtette, hogy ő nem fogja elfogadni a javaslatot, hiszen személyesen is érintett abban, hogy a régi, életveszélyes iskola helyett egy újat építettek, és most arra kötelezik az önkormányzatot, hogy ingyen adja azt át az egyháznak. Dr. Csuzda Gábor úgy fogalmazott, hogy ez egy történelmi igazságtétel, hiszen az oktatás régen is az egyház feladata volt.

„Ez a tulajdonátadás, ez mindaddig szól csak, ameddig oktatási tevékenység folyik az intézményben. Miután az oktatási tevékenység megszűnt, onnantól kezdve visszaszáll a tulajdon az önkormányzatra, ami alapból is így lenne, mert addig ameddig ebben az intézményben oktatási tevékenység folyik, addig úgyis az egyház üzemeltetné, mivel átvette, mi átadtuk neki, tehát egy használati jogot biztosítottunk” - tette hozzá, dr. Csuzda Gábor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagja.

A jegyző reflektált a felvetésre. Kiemelte, hogy az önkormányzat tulajdonjoga megszűnik. Igaz, hogy vannak benne garanciális elemek, de nem kaptak semmilyen biztosítékot arra, hogy ezt később egy új törvénnyel nem veszik el.

„Ha megnézzük az iskolai oktatásban a részesedését az egyháznak, az 11%-os, az még mindig állami feladat, és itt ez nem volt az egyház tulajdonában, ez az önkormányzat tulajdonában volt. Volt a kötvény, abból hatszázmilliót tett be az önkormányzat és az akkori polgármester, Benedek Mihály még háromszázmillió forintot tudott kilobbizni, hogy ez megépüljön” - emelte ki dr. Almási Csaba, jegyző.

A gondot a térítésmentes átvételben látják, emiatt ugyanis az önkormányzat vagyona jelentősen csökken, valamint a folyamatos hatáskör elvonások mellett most már a tulajdon is kevesebb lesz.

„Az önkormányzat vagyona nem a képviselő-testület vagyona, az nem a polgármester vagyona, hanem az ózdi emberek vagyona és az ózdi emberek vagyona mindaddig, amíg az önkormányzat tulajdonjogában van. Amint ez átkerül akár egy alapítványhoz, amint ez átkerül akár az egyházhoz, onnantól kezdve nem az ózdi embereknek a vagyona. Onnantól kezdve egy másik szervezetnek a vagyona, amely szervezetet mások birtokolnak. Tehát ha most szűken vesszük, az ózdi emberek odaadják a Vatikánnak az iskolát” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A javaslatot végül nem fogadták el a tagok. Az ülésen bizottsági hatáskörben is több döntés született.

„A mai bizottsági ülésünkön az előző bizottsági ülésünkhöz hasonlóan vettünk át zártkerti ingatlanokat, amelyet térítésmentesen ajánlottak fel az önkormányzatnak, valamint az előzőekben átvett ingatlanok közül többet sikerült értékesítenünk is” - nyilatkozta Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Ózd Város Képviselő-testülete csütörtökön ülésezik majd, ezt az Ózdi Városi Televízió élőben közvetíti, délelőtt tíz órától.