Vigyázzunk négylábú barátainkra is a nyári hőségben
Hírek
2023. júl. 14.

Vigyázzunk négylábú barátainkra is a nyári hőségben

Nagy melegben háziállataink is fokozott figyelmet igényelnek, hiszen a hőség kis kedvenceinket is megviseli. Mindig biztosítsunk számukra friss ivóvizet, és árnyékot adó helyet.

Nem szabad megfeledkeznünk az állatokról sem a nyári hőségben. Leghűségesebb társaink fokozott veszélynek vannak kitéve. Mivel nem képesek izzadni, nagyon rossz a hőleadásuk. Percek alatt megtörténhet a baj egy zárt autóban, olyan helyen, ahol nem tud árnyékba húzódni, vagy ki van kötve láncon fedél nélkül. Ilyenkor megnő a hőtolulás vagy más néven hőguta kockázata. Besűrűsödött nyál, felgyorsult lihegés, remegés, kitágult pupilla, de hányás és hasmenés is jelentkezhet tünetként. Ha nem érkezik időben segítség, az akár az állat halálához is vezethet.

„Nagyon gyorsan hűteni kell. Önmagában a lelocsolás sajnálatos módon nem jól vezeti el a hőt, a kutyát borogatni kell. Tehát ha be tudjuk tenni a kisebb testű kutyát a kádba, az hatékony. De hogyha nem, önmagában az, hogy öntözöm, a szőr le fogja pergetni a vizet, és ugye alig fog hűtése lenni a betegnek, ezért ez nem lesz hatékony. Inkább vizes ruha, pokróc, stb., közben mosás, közben nyilván itatás, amennyire csak lehetséges, és természetesen orvosi segítségnek a kérése. Ilyenkor próbálunk ugye hűvösebb, vagy szobahőmérsékletű infúzióval még segíteni” - mondta dr. Ádám Antal, állatorvos.

Dr. Ádám Antal azt is elmondta, hogy a kutyasétáltatást igyekezzünk kora reggelre és késő délutánra, estére időzíteni. Napközben nem csak a levegő, de az aszfalt is felforrósodik, mely komoly égési sérülést okozhat. A testmozgást is ezekre az órákra érdemes tenni, azonban a nagyobb fizikai terhelést kerülni kell. Mindig vigyünk magunkkal ivóvizet és itatótálkát négylábú barátunk számára, ha elmegyünk otthonról, folyamatosan kínáljuk meg vele. Szükség esetén nedvesítsük be a fejét is.

„Hozok le neki vizet mindig, ha a futtatóba megyünk. Itt közel lakunk csak a sarkon. Most nem hoztam, hátha hamar elvégzi a dolgát. Akkor nem kell. De ha messzebb van a futtató, mindig viszek neki vizet. Van ilyen kulacsa, annak ha leveszem a tetejét, akkor abból iszik” - nyilatkozta Riczenyák Miklós.

Kedvenceink viselkedését érdemes figyelemmel kísérni a meleg időjárásban és bármilyen abnormális vagy aggasztó jel esetén állatorvoshoz fordulni. Fontos, hogy minden szükséges intézkedést megtegyünk az állatok biztonságának és egészségének védelme érdekében a nyári hőség ideje alatt is.