Anyagias világ
Kultúra
2021. szept. 27.

Anyagias világ

Bemutatta legújabb kötetét Talián Zoltán az Ózdi Városi Könyvtárban. A történelem szakos bölcsész, hittantanár és diakónus beszélgetőpartnere dr. Kozup Sándor, a Csillagfürt EGYMI vezetője volt.

Talián Zoltánt már fiatal kora óta foglalkoztatja az irodalom, középiskolás éveiben verseket is írt. Első könyvét akkor készítette el, amikor szülőfalujának, Hódoscsépánynak a temploma 190 éves lett. Szeretett volna maradandót alkotni, ezért született meg a Chepantól Hódoscsépányig című alkotás. Most már negyedik kötete jelent meg, ami A pénz címet viseli. Ezt az Ózdi Városi Könyvtárban mutatta be. Beszélgetőpartnere dr. Kozup Sándor, a Csillagfürt EGYMI vezetője volt.

„Látjuk, hogy mennyire szekularizálódott a világ. Egyre jobban abba az irányba megy, hogy a lelki értékek kiveszőben vannak. Így felállítottam tulajdonképpen azt, hogy ha végig utazunk időben a történelmen, akkor találunk-e olyan példákat, akiket nem annyira a pénz és az anyagiak érdekeltek, hanem az, hogy minél több szeretetet és minél több jót tegyenek, amíg az idő rendelkezésünkre áll. Ezt a kontrasztot keresem végig ebben a kis regényben” - mondta Talián Zoltán, történelem szakos bölcsész, hittantanár, diakónus.

A beszélgetés során szó esett a könyv borítójáról, amelyet lánya, Zsófia készített. Sorra vették a huszonkét fejezetet, amik történeti szála visszafelé halad. Az inspirációt Madách Imre Az ember tragédiája című alkotás adta. A középpontban a felfokozott anyagias világ áll. Az időben utazva tekint vissza a múltba. Ezzel szeretné rávenni napjainkban az embereket, hogy tanuljanak a különböző korok hibáiból, valamint hogy meglássák az akkori értékeket. Talián Zoltán szerint a legjobb angyal Michael és ezért őt hívta segítségül a fejezetek során. Az ő dolga az, hogy rádöbbentse az embereket, hogy nem a pénz a legfontosabb, hanem a szeretet, amely ereje mindent felülmúl. A kérdéseket diákok által felolvasott versek színesítették.

A könyv bemutatása és a versek mellett Fábián Krisztina és Csikai Sándor, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak hangszeres játékát is hallhatták a jelen lévők. Az esemény végén az érdeklődőknek lehetőségük nyílt kérdezni a könyv írójától, aki mindenre készségesen válaszolt.