Megújuló támfal
Város
2021. szept. 27.

Megújuló támfal

Helyreállítják a Lomb utcai támfal egy szakaszát. Tavaly a kőfalon egy nagy méretű lyuk keletkezett, mert alámosta a víz. Így az már veszélyessé vált az arra közlekedők számára.

Tátongó lyuk és egyéb problémák a Lomb utcai támfal körül, amelyek még tavaly jelentkeztek. Mindez a felette húzódó járdaszakaszt is érintette, amely szintén megrongálódott. Az elmúlt időszakban a helyzet tovább romlott, hiszen a mintegy ötven éves kőfalat folyamatosan mossa alá a csapadékvíz. Most azonban lehetőség nyílt a fal egy szakaszának, továbbá a felette húzódó járdának a rekonstrukciójára.

„A mögöttünk látható Lomb úti támfal és a fölötte lévő járda a tavalyi évben a heves esőzések következtében leszakadt, ezért kezdeményeztem akkor egy területbejárást, amelynek az lett az eredménye, hogy az önkormányzat a Belügyminisztérium vis maior alapjához pályázott sikeresen. A kormány több mint hétmillió forinttal támogatta ezt a beruházást, amelyet az önkormányzat további önerővel kiegészítve a jövő héten elkezdi ezt a beruházást és a helyreállítást” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

Az önkormányzat két és fél millió forinttal járult hozzá a rekonstrukcióval kapcsolatos munkálatok finanszírozásához. A felújítás több részből áll majd. A támfal tizenöt méteres szakaszon teljesen megújul, ami a jelenleginél valamivel meredekebb lesz. Az érintett falrész alatt jelenleg futó padkát pedig megszüntetik. Helyette egy aszfaltos részt alakítanak ki, amely így parkolásra alkalmassá válik. Ez előtt és után öt-öt méternyi, már meglévő támfalat igazítják majd hozzá a megújult szakaszhoz. E fölött járdát alakítanak ki, amely mellé új korlát is kerül majd. A feladatok végzése természetesen az erre közlekedőkre is kihatással lesz.

„A Lomb út 25 méteres szakaszán halszálkás kitáblázással, félpályás lezárást fognak eszközölni. A munka durván másfél hónapig, november végéig fog tartani. Ezért kérjük, hogy a lakosság, akik itt közlekednek, fokozott figyelemmel tegyék ezt, 20 km/h-s sebességkorlátozás mellett. Lehetőleg figyeljenek egymásra, mert elég forgalmas helyen van a munkavégzés helyszíne” - hangsúlyozta Kriston György, a Településfejlesztési Osztály osztályvezetője.

A helyreállítási feladatok biztosítása érdekében a Lomb utca alsó részén lévő, megállni tilos táblát az ÓVI dolgozói a munkaterület elé helyezték. A rekonstrukció befejezésének határidejébe a mindenszentek is beleesik majd. Ilyenkor jellemzően sűrűsödik a forgalom ezen a részen. Emiatt az ez előtti és utáni néhány napban a kivitelező szüneteltetni fogja a munkavégzést, így mindenki zavartalanul látogathatja majd a Gyári temetőt. Ezen időszakon kívül azonban fokozott körültekintést kérnek az erre közlekedőktől.