Életre kelteni
Kultúra
2021. szept. 24.

Életre kelteni

Könyvszobrász kiállítás nyílt az Ózdi Városi Könyvtárban, amelyen a vendégek Guzsvány Józsefné különleges alkotásait tekinthették meg.

Díszes épületek, ismert személyek, de még működő óra is megtalálható Guzsvány Józsefné alkotásai között. Az úgynevezett book folding technikával, azaz könyvhajtogatással készült műveket az érdeklődők egy kiállításmegnyitó alkalmával tekinthették meg az Ózdi Városi Könyvtárban. A borsodnádasdi hölgy néhány évvel ezelőtt kezdett el hobbiként foglalkozni a könyvszobrászattal. A rendkívüli türelmet és precizitást igénylő munkafolyamatok egyes lépéseit pedig az internet segítségével sajátította el. Műveire egyébként sokan, sokféleképpen tekintenek.

„Meglepődnek, mert Magyarországon még nagyon kevesen művelik ezt. Annyira nem terjedt el. Vannak tőlem jóval profibbak is, én ugyanis középhaladónak ítélem magam. Meglepődnek. Volt aki felháborodott, hogy a könyv halálra van ítélve, de én megmentem. Újra életre keltem” - mondta Guzsvány Józsefné, könyvszobrász.

Az amatőr alkotónak már nemcsak városunkban, hanem Egerben, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban is volt már kiállítása. A mostani időszaki tárlatot az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, Kellóné Mezőtúri Márta nyitotta meg, majd maga az alkotó szólt néhány szót a megjelentekhez. A programon pedig Mészáros-Varga Judit és Szaka Attila produkcióját is megtekinthették a vendégek.

A könyvtár számos időszaki tárlatnak adott már helyet. Így a közelmúltban Bánszállás történetéhez kapcsolódóan is szerveztek kiállítást, de egy hasonló jellegű program is tervben volt már.

„Gondolkodtunk azon, hogy könyvszobrász kiállítást jó lenne a könyvtárban is szervezni, hiszen kötődik hozzá, és a selejtezett könyvekkel mit is tudunk kezdeni. Aztán Guzsvány Józsefné Katika felhívott minket, és nagyon megörültünk neki. Rögtön meg is beszéltük, hogy jó lenne egy ilyen kiállítás, hiszen már szerettük volna” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott igazgatója.

Az eseményen az érdeklődők nemcsak a könyvszobrokat tekinthették meg, hanem az alkotó segítségével annak egyes munkafázisaiba is belekóstolhattak. A kézműves foglalkozáson elsőként azokat a számozott táblázatokat tekintették át, amelyek az elkészítéshez szükségesek. Ennek értelmezése már önmagában sem egyszerű, a kivitelezés pedig igen sok türelmet és gyakorlást igényel. Így a kisebbek még nem próbálkoztak ezzel, hanem inkább a színezést választották. Akik nem tudtak résztvenni a megnyitón, azok október 10-ig még megtekinthetik a különleges alkotásokat.