Idén a cigánykáposzta volt a nyerő – Főzőversennyel és kulturális programokkal várták a családokat Szennán
Szabadidő
2023. jún. 19.

Idén a cigánykáposzta volt a nyerő – Főzőversennyel és kulturális programokkal várták a családokat Szennán

Nagy népszerűségnek örvendett a Szennai Juniális idén is. Az egész napos szabadtéri programsorozat tartalmas kikapcsolódást nyújtott az ott élő családoknak.

Idén tizenkét csapat nevezett a Szennai Juniális keretében rendezett főzőversenyre. A három főből álló zsűrinek nem volt könnyű dolga az értékelésnél. A legtöbb gasztronómiai alkotásnak gulyás volt az alapja, de mindenki a saját ízlése szerint nyúlt hozzá az alapanyagokhoz. A kérdés csupán az volt, melyik nyeri el az értékelők tetszését a legjobban? Számba vették a tálalást és jelentős szerepet játszott az ízek kavalkádja.

„Csodálatos ízharmóniák születnek egy ilyen helyen. Nagyon jókat csinálnak, amit hiányoltam, hogy nem igazán használnak gyógy- és fűszernövényeket, valahogyan ódzkodnak tőle, pedig az csodás ízeket ad. Elmondtam több helyen, ha tettünk volna bele egy kis csombort, vagy egy kis kakukkfüvet, akkor teljesen más ízharmóniát kapunk egy egy ételben” - mondta Kiss László, a zsűri elnöke.

A szakácsok közti megmérettetésen kilenc csapat végzett a negyedik helyen, harmadik lett a Vadnarancs formáció, a képzeletbeli dobogó második fokára a Nyugdíjasok állhattak, ám a római egyes számmal ellátott óriási fakanál végül a Kovács család kezébe került.

„Cigánykáposzta volt ez pontos nevén. Ez vegyes húsokból készült. Sertés, szárnyas, valamint töltött káposzta töltelék, és van benne egy pici csavar, mert mi úgy szoktuk csinálni ezt, hogy tejszínnel dúsítjuk és tejföllel” - nyilatkozta Kovács Ákos.

Az aktív közösségek munkáját sokan segítik, rengetegen megmozdulnak azért, hogy tartalmas kikapcsolódást nyújthassanak a rendezvényre kilátogatóknak.

„Ahol azt látom, hogy van egy aktív közösség, ott természetesen én is megpróbálok segíteni. Így történt ez itt Szennán is. Az elmúlt napokban az előkészületekben is nagy örömmel vettem részt, és ezúton is szeretnék gratulálni Miló Tamásnak ehhez a remek szervezéshez, és hogy igazi lokálpatriótaként szívén viseli ennek a városrésznek a sorsát” - hangsúlyozta dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő.

Az Alapítvány Szenna Fejlesztésére képviselői, a városrész nyugdíjas klubjának tagjai és magánszemélyek is magukénak érezték a Miló Tamás által szabadtérre álmodott családi programsorozatot.

„Nagyon örülök annak, ha itt Szennán vannak rendezvények. Nyilván én ezzel foglalkozom és úgy gondolom, hogy én ennyivel mindig hozzá szeretnék járulni ennek a területnek kicsit a kulturális működéséhez. A tavalyi élménygazdag rendezvény miatt úgy gondoltam, hogy ezt idén is szeretném megvalósítani, és még nagyon sok tervem van a későbbiekben is” - fogalmazott Miló Tamás, főszervező.

A gyerekek mindig nagy örömmel alkotnak Nullász Katalin asztalánál. Már tavaly is nagy sikere volt a kreatív foglalkozásnak.

„Akkor virágokat festettünk, az idei évben pedig pillangókat készíthetnek a gyerekek, amely nagy népszerűségnek örvend. Az elkészített pillangókat a gyerekek hazavihetik” - tette hozzá Nullász Katalin.

A plüss pónin lovaglás is igen közkedvelt volt a fiatalok körében és az ugrálóvárnak is nagyon örültek a kicsik.

„A főzőversenyen voltak az ismerőseink, végig kóstoltuk a töltött káposztát, ez finom volt, a babgulyás is. Nagyon ügyesek voltak, akik itt főztek és az ugrálóvár nagyon érdekli a gyerkőcöket” - emelte ki Rubint Hajnalka.

Délután helyi együttesek vették birtokba a teret. Elsőként a Kék Sirály zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A Szarkaláb Néptánc Egyesület is fellépett. Este Kaczor Ferenc és Nyári Kálmán műsorát is meghallgathatták a kilátogatók. A Nagyanyám Blues-A is fergeteges hangulatot varázsolt a Juniálison, de Peter Tone is mikrofont ragadott. Az egész napot felölelő rendezvényen tombolasorsolás is volt és Barkóczi Bea előadásában is felcsendült néhány jól ismert sláger.