Mizerák István eddig nem látott fotóiból nyílt kiállítás az ÓMÉK-Olvasóban
Kultúra
2023. jún. 16.

Mizerák István eddig nem látott fotóiból nyílt kiállítás az ÓMÉK-Olvasóban

Díjátadót tartottak, majd fotókiállítás nyílt az ÓMÉK-Olvasóban. A Mizerák István teremben új, eddig be nem mutatott fényképek kerültek a falakra.

A IV. Mizerák István Alapítvány „Apokalipszis” című fotópályázat díjátadójával indult a rendezvény az ÓMÉK-Olvasóban, ahol három kategóriában hirdettek ki nyertes pályaműveket. A beküldött képeket a Kisgalériában tekinthették meg a vendégek. Felnőtt kategóriában František Tóth és Jozef Fekete szlovákiai fotográfusok nyertek. Gyermek kategóriában pedig Csépányi Zsombor Mór ózdi pályázó aratott győzelmet. A díjátadó után a Mizerák István teremben nyílt kiállítás.

„Mi elmegyünk dolgok mellett, számunkra természetes, hogy valami ott van és valami olyan, amilyen. Ők pedig megállnak, rácsodálkoznak, kivesznek egy részletet belőle, mert az számukra különösen fontos. Majd egy sajátos optikán keresztül a sajátos eszköztárukkal vagy készítenek róla egy fotólenyomatot, vagy dolgozva vele egy műtárggyá, műremekké faragják azt, vagy pedig más módon egy egyéni alkotást hoznak létre belőle” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A Mizerák István termet 2012-ben adták át az ÓMÉK-Olvasóban. Megnyitása óta több rendezvény helyszínéül is szolgált. A helyiség falait a fotóművész képei díszítik, az eddig kiállított képek mellett most új fotók is megjelentek. Mizerák István munkáját Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár is elismerő szavakkal illette.

„Én nem innen származom, nem ebből a régióból, viszont maguknak a képeknek az üzenete, amit Mizerák úr itt a munkássága során megmutat számunkra, azt kell mondjam, hogy nagyon megérintett engem, ugyanis az én nagyapám is bányász volt és most két generációval később, ahogy képviselő úr is említette az én feladatom az, hogy az energiapolitikai, illetve a klímavédelmi megfontolásokat valahogy egyszerre meg tudjam jeleníteni a magyar szakpolitikában. Ez egy személyesen is nagyon érdekes kihívás, és én azt gondolom, hogy nagyon jól megfogják ezek a képek ezt a paradoxont” - fogalmazott Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A bemutatott fényképek központi eleme az emberi beavatkozás hatása környezetünkre. A kiállítás anyagát három téma köré csoportosították. Ezek a környezetvédelem, a klímakatasztrófa, illetve a divat és túltermelés, hiszen Mizerák István életművében kiemelten fontos szerepet játszott ez a tematika.

„A klímakatasztrófa köré csoportosítja az ő 30, 40, 50 évvel ezelőtti képeit, amihez tettünk olyanokat, amik újak és még senki nem látott. Vannak benne olyanok, melyek a régi törzsanyagnak a része és ezt fogja követni szeptember és december között ennek egy második része, ahol szeretnénk ezt a három legfontosabb részt, ahol Ózdon gyakorlatilag a környezetszennyezés és a klímakatasztrófának a hozzájárulásához való folyamatot” - nyilatkozta Mizerák Zsuzsanna, a Mizerák István Alapítvány alapítója.

Az ökológiai témakörre épülő fotókiállítás célja, hogy a fényképeken keresztül rávilágítson térségünk legfontosabb környezetvédelmi és fenntarthatósági problémáira. Mizerák István művészi érzékenysége évtizedekkel megelőzte korát, képeinek örök érvényű üzenete ma is elgondolkodtatja a közönséget, felhívja figyelmünket a bennünket körülvevő természet megóvásának szükségességére.