Hetvenhét nap alatt negyvenmilliót léptek a Bolykysok
Oktatás
2023. jún. 15.

Hetvenhét nap alatt negyvenmilliót léptek a Bolykysok

A Bolyky Tamás Általános Iskola is csatlakozott a Millió lépés az iskoládért elnevezésű kihíváshoz. A diákok 77 napon keresztül gyűjtögettek, végül közel negyvenmillió lépéssel lettek gazdagabbak.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Aktív Magyarország közösen indították el a Millió lépés az iskoládért nevű 11 hetes kihívást. A programban résztvevőknek egy telefonos applikáció segítségével kellett lépéseket gyűjteniük 77 napon keresztül iskoláik számára, virtuálisan teljesítve az Országos Kékkör távját, amely hossza mintegy 2550 km.

A versenyt intézményen belül az 1/A osztály nyerte meg, akik a lépések mintegy 27 százalékát birtokolták. Ők egy kis édességet is kaptak a felhasznált energiák visszapótlására. Nagy volt az izgalom a Bolyky Tamás Általános Iskola osztálytermeiben, ugyanis a program záró elemeként élőben közvetítette a sorsolást a televízió, amelyet a diákok is nyomon követhettek. Száz szerencsés iskola juthatott 1 millió forinthoz, melyet sportszervásárlásra fordíthatnak. Ugyanakkor mindenki a maga szerencséjének a kovácsa volt, ugyanis minél többször teljesítette a Kékkört, annál többször „került a kalapba”, így növelve esélyeit. Bár a pénzösszeget most nem sikerült elnyerniük, azért nem keseredtek el, ugyanis ősszel jön a folytatás.

„Pozitív volt a fogadtatás, de nyilván nem tettük kötelező jellegűvé, úgyhogy összesen az iskolából 13 osztály csatlakozott, regisztrált ebbe a programba, kisebb nagyobb sikerrel. Nyilván itt a lényeg az volt, hogy nemcsak a tanulók, hanem a szülők, a barátok vagy az iskolával szimpatizáló régi tanulók is akár részt vehettek, csatlakozhattak. Tehát bárki, aki bejelölte az iskolánkat, az adott osztályt. Így szépen összegyűjtve a lépéseket segítette abban, hogy minél előbb bekerüljünk a rangsorba” - mondta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese.
 
Bármilyen mozgásforma elfogadott volt, még a kerti munka is beleszámított az értékelésbe.
 
„Naponta kettő sportot lehetett beírni. Például én focizok, ehhez 90 percet lehetett beírni, kézilabdához 120 percet. Szerintem ez egy nagyon jó dolog, mert a gyerekeket arra biztatják, hogy sokat sportoljanak” - hangsúlyozta Matuz Amadé, tanuló.

„Anya nagyon sokat fut minden nap, és ő is részt vett benne” - nyilatkozta Urbán Zsanett, tanuló.

A szabályok szerint a diákok hozzátartozói, de bárki segíthette őket a cél elérésében, aki csatlakozott az applikáción keresztül az adott osztályhoz.

„Anyukám szokott néha edzeni reggelente, itt van nem messze a sulitól. Néha felveszi még az óráját is, szokott futni, néha biciklizni is megyünk délutánonként és nagyon néha felveszem az órámat, és azért megvan a millió lépésem” - tette hozzá Bakonyi Botond, tanuló.

„Apukám elszokott menni többször is futni, és párszor elmegyek vele sétálni a tó körül. Átmegyünk a tónál és ott van egy játszótér, majd a bicikli pályától visszafut haza. Szóval sokat szokott futni és szeretek én is nagyon vele” - fogalmazott Bárdos Panka tanuló.

A Bolyky Tamás Általános Iskolából 152 fő tett hozzá a nagy egészhez 13 osztályból, az intézmény országos szinten a 472. helyen végzett. Huszonnyolcezer kilométert, vagyis közel negyvenmillió lépést tettek meg. Ez az eredmény egyébként rendkívül jónak számít annak tükrében, hogy több mint 2000 iskola vett részt a megmérettetésen.