A 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok alkalmából szervezett programot az Ózdi Városi Könyvtár
Kultúra
2023. jún. 9.

A 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok alkalmából szervezett programot az Ózdi Városi Könyvtár

A 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok alkalmából szervezett programot az Ózdi Városi Könyvtár, Könyvheti Kavalkád címmel. A programnak a Civil Ház nagyterme adott otthont.

A rossz idő ellenére is ellátogattak az irodalmat kedvelők a Civil Ház nagytermébe, ahol a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok alkalmából szervezett eseményt az Ózdi Városi Könyvtár. Eredetileg a szokásos módon, az Európa Tér adott volna otthont a rendezvénysorozatnak, de az időjárás közbeszólt, ezért a Civil Házba költözött a program. Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere köszöntötte az összegyűlteket és nyitotta meg ünnepélyesen a könyvhetet, aki többek között elmondta, hogy számos építő erővel rendelkeznek a könyvek, valamint tulajdonságuk, hogy mindenképpen a tudást hordozzák magukban.

„Ez pedig az, hogy magát a nyelvet meg tudjuk belőle tanulni, magát a nyelvet tudjuk tovább fejleszteni. Én azt gondolom, hogy aki nem olvas és aki nem olvas rendszeresen, az annyival szegényebb is. Hiszen a magyar nyelvünk olyan gazdag szókészlettel és fordulatokkal rendelkezik, amelynek a teljes egésze másból nem ismerhető meg, csak a könyvekből, hiszen saját magunk szűk köreiben a társalgások során ennek a készletnek és ennek a rengeteg szónak csak a töredékét használjuk a mindennapokban” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az eseményt fellépők sora színesítette. Elsőként a Vasvár Úti Általános Iskola tanulói, ezt követően Fábián Krisztina és Csikai Sándor, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak zenés műsora csendült fel, majd Szaka Attila, az ÓMI Zenés Színház tagja mondott verset. A Nemzeti Művelődési Intézet az elmúlt évben indította el az Aszakkör programot, melynek célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével avassa be a látogatókat. A NMI ezen programjához csatlakozott az Ózdi Városi Könyvtár, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft-vel karöltve. Az októbertől májusig tartó program véget ért, így a mai nap a papírfonás és kötés gyönggyel szakkörök programzáró rendezvénye és a kiállítások megnyitója is volt. A tárlatot megnyitotta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető főszerkesztője. A repertoárból idén sem maradhatott el a tánc. A hagyományőrző lépéseket az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai járták el.

„Az Ózdi Városi Könyvtár minden évben és az idei évben is csatlakozott az ünnepi könyvhéthez. Az idei évben a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok vannak, melynek keretében, Könyvheti Kavalkád programunkat rendeztük meg a mai napon. Ezen a Könyvheti Kavalkádon az Ózd és az Ózd környéki írókat, költőket vártuk sok szeretettel, hogy megismerhessék őket személyesen és a könyveiket is megismerhessék, valamint dedikálni is lehet a könyveiket” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár intézményvezetője.

Az ózdi és környékbeli írók, költők tárt karokkal fogadták a vendégeket egy kötetlen beszélgetésre vagy akár egy aláírásra is. Haklik Tamás első alkalommal vesz részt az Ünnepi Könyvhéten, aki egy korábban írt művét mutatta be a látogatóknak.

„Most első alkalommal vagyok itt az Ünnepi Könyvhéten Ózdon, a Beton című regényemet hoztam bemutatni és dedikáltatni azoknak, akiknek már meg van. Szerencsére nagy az érdeklődés iránta és ennek köszönhetem azt is, hogy meghívtak engem erre a rendezvényre az ózdi könyvtárnak a dolgozói és nagyon örülök, hogy itt lehetek” - fogalmazott Haklik Tamás, író.

Több társaság is képviseltette magát az eseményen. Ilyen volt például a könyvtár Anime Klubja, de volt kézműveskedés és kihelyezett kölcsönzés is. A kulturális programok sorozatát a Kazinci Klub, az Ózdi Szép Szó és a Szív Klub előadása zárta.